Wat betekent Apeldoorn voor jouw carrière?

Donderdag 5 april 2012

Door Rachel Rothengatter

Peter Vroon

In mijn dagelijkse werk waarin ik zowel veel kandidaten als ook opdrachtgevers uit Apeldoorn spreek, kom ik vaak tot een aantal conclusies. Ik ben daarop begonnen met het schrijven van blogs om mijn kennis van de arbeidsmarkt te delen. Wellicht draagt het ook voor jou bij aan je arbeidsgeluk. In deze blog wil ik graag wat brengen over hoe je zelf meer invloed kunt uitoefenen op het verloop van je carrière en hoe je je doel met betrekking tot je ambitie kunt bereiken. 

De regie over je eigen carrière voeren

Je hebt ze erbij zitten…kandidaten waarvan je weet dat ze met of zonder jouw bemiddeling wel aan een leuke nieuwe uitdaging komen. Mensen die, of het nu een lastige tijd is wat solliciteren betreft of niet, de regie voeren in hun eigen carrière. En daar slagen ze ook perfect in! Wat hebben zij dat anderen, die daar niet in slagen, niet hebben? Of misschien beter gezegd… welke kansen creëren zij voor zichzelf die anderen laten liggen?

Zelfvertrouwen
Allereerst levert zelfvertrouwen een belangrijke bijdrage aan het pad dat je voor jezelf uitzet. Wie ben je? Wat kun je en waar blink je in uit? Wat maakt jou uniek? Zorg dat je jezelf kent, want hoe kan je toekomstige werkgever jou leren kennen als je daar zelf nog niet goed over nagedacht hebt? Denk daar regelmatig opnieuw over na. Je profiel uit een assessment van een paar jaar geleden is inmiddels (hopelijk) al verouderd. Je hebt immers hard aan jezelf en je persoonlijke groei gewerkt de afgelopen jaren.

Zichtbaar zijn en initiatief nemen
Ten tweede, durf jezelf te presenteren. Duik niet tussen de menigte. Dit doet me meteen denken aan het nummer “Face in the crowd” van Lionel Richie en Trijntje Oosterhuis. Oké, dat nummer gaat misschien over de liefde, maar waar hebben we het hier dan over? Het betreft hier immers de liefde voor jezelf en de liefde en passie voor je werk. Dàt waar jij goed in bent! Die baan waar jìj gelukkig van wordt.

I’m just a face in the crowd
and you probably don’t know me as I don’t stand out

En zo is het maar net… Laat weten wie je bent, wat je kunt en vooral ook wat je wilt! Wees mondig. Ga naar netwerkbijeenkomsten, spreek mensen aan die voor jouw loopbaan interessant kunnen zijn en durf te vragen!! Geloof me, mensen doen graag iets voor een ander. Ze willen graag de verbindende factor zijn en zijn daardoor belangrijk, in dit geval voor jou. Iedereen wil graag een rol van betekenis zijn binnen de maatschappij, in welke vorm dan ook. Het lef dit te ontdekken zit in jou.

Benut Social Media
Ten derde en dit valt eigenlijk ook onder de noemer zichtbaar zijn, gebruik je netwerk binnen Social Media. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een LinkedIn account. Heb je deze nog niet, maak deze dan aan en link jezelf aan mensen met wie je gestudeerd hebt en nodig oud-collega’s uit om je toe te voegen aan hun digitale netwerk.

Ik maak voor het werven van de juiste kandidaten voor mijn opdrachtgevers voor een groot deel gebruik van LinkedIn en een klein deel van overige social media. Sterker nog, ik heb ongeveer 90% van de aanvragen ingevuld met kandidaten die ik heb geworven via Social Media!! LinkedIn is voor mij één grote database aan interessante kandidaten.

Wees in je profiel dan wel duidelijk. Het is tenenkrommend om te lezen dat je op zoek bent naar “de juiste baan @ de juiste werkgever. Dat zegt een ander toch helemaal niets?!? Niet geschoten was dan óók niet raak geweest, als je begrijpt wat ik bedoel…

Mondigheid en zelfredzaamheid
Mondigheid en zelfredzaamheid kunnen we misschien wel concluderen is echt noodzakelijk om de regie over je eigen carrière te hebben. Een uitzend- of werving- & selectiebureau kan je helpen met het maken van de juiste match. Een aantal organisaties geeft bewust de werving & selectie uit handen bij deze bureaus. Maak gebruik van de (bedrijfs)kennis die de betreffende consultant of intercedent heeft en vooral van het netwerk. Leunen kun je echter alleen op jezelf. Een consultant of intercedent selecteert jou voor die fantastische uitdagende baan als je er met kop en schouders bovenuit steekt. Oftewel zoals Trijntje Oosterhuis zingt in “Face in the Crowd”…

I’m true to all my colors
And I wear them all with pride
I’m your face
Your face in the crowd

De Coffeepitch Apeldoorn is bijvoorbeeld zo’n mooie gelegenheid om te netwerken en bij de Borrelnood leer je veel Apeldoorners kennen die wellicht net jouw link zijn tot die nieuwe uitdaging. Zo zijn er nog talloze andere mooie bijeenkomsten in Apeldoorn. Een mooie informele start om de regie over jouw carrière in Apeldoorn een nieuwe impuls te geven. Veel plezier!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!