Help de bevolking van Oekraïne

Wat betekent Oranje voor Apeldoorn?

Vrijdag 23 september 2011

Door CODA

Het CODA Open op 20 september draaide om ‘Wat betekent Oranje voor Apeldoorn?’. Dat leverde een interessante avond op.

Feestelijk en geheel in stijl werd geopend met het Wilhelmus, gezongen door een kinderkoor van de Koningin Wilhelminaschool uit Apeldoorn. MeesterDe Vries liet zien dat echte leerkrachten nog bestaan. Met vuur en enthousiasme liet hij het koor zingen.

Een aparte diersoort

Barbara Lemstra, bijgestaan door Albertine van Woerden, vroegen CODA directeurCarin Reindersof zij dol is op het koningshuis. “Ik ben er niet dol op, maar zij doen het wel goed!” Royalty schrijfster Dorien Hermans schreef al de nodige boeken over het koningshuis. Ze zorgde voor rode oren: de verschillende Willems waren niet geheel van onbesproken gedrag, zo bleek. Hermans is geïnteresseerd geraakt door haar eerste ontmoeting met Pieter van Vollenhoven. “Het koningshuis is een diersoort apart”. Dat maakt het speuren naar feitjes en weetjes over het koningshuis nog aantrekkelijker vond ze. “Ik wil graag de mens in de royals naar boven brengen” Giliande Vriesen Lex Sonneveld verzorgden toepasselijke muziek.

Oranje en Apeldoorn

Het publieke debat ging tussen Simon Boon van de Stichting Oranjefeesten en Ruud Veltenaar, ondernemer en columnist, Bij de stelling ‘Zonder Oranje geen Apeldoorn’ gaf Simon Boon aan dat Apeldoorn er nu zonder Oranje totaal anders uit gezien zou hebben. Ruud Veltenaar gaf in zijn pleidooi aan dat het Oranjehuis weinig relevantie had ten opzichte van de economische ontwikkelingvan de stad. Detweede stelling was: ‘De monarchie heeft haar tijd wel gehad’. Boon stelde: “Oranje is in. Het koningshuis zorgt voor een gevoel van saamhorigheid in een samenleving op drift. En geld is niet altijd het belangrijkste motief, 110 miljoen besparing op het koningshuis lost de crisis niet op”. Veltenaar reageerde: “Vijf Prinsjesdagen op rij bij elkaar opgeteld kost evenveel als het totale bedrag dat nu op de cultuursector moet worden bezuinigd.” Enkele opmerkelijke reacties uit het publiek: “De Duitsers zijn jaloers op onze monarchie.”  Ook een opmerkelijke: “Het blauwe bloed wordt vanzelf ‘homeopathisch verdund’ door huwelijken met burgermeisjes. De heren kwamen niet tot elkaar, maar lieten wel zien hoe debatteren met respect wordt gedaan. De naborrel duurde lang. Overal discussieerde men nog even door.

De volgende CODA Open: dinsdag 15 november, Thema: Fashion Glamour Feestelijke mode voor de feestdagen staat dan centraal.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?