Wat is er mis met…helden van de groene grond?

Maandag 31 mei 2010

Door Judith Velthuizen

Zal ik u  iets leuks vertellen? Amsterdam heeft sinds vorige week een nieuwe stadsdichter! Alleraardigst, denkt u ongetwijfeld.  Maar wat heeft dat met ons, gelukkige inwoners van de parel van de Veluwe, te maken? Hoogstwaarschijnlijk meer dan u vermoedt. De Amsterdamse stadsdichter is  namelijk een Apeldoorner! Oud-Apeldoorner om precies te zijn, want F. Starik woont en werkt al jaren in Amsterdam. Maar de poëtische basis is wel degelijk op groene leest geschoeid. Ik moest een beetje glimlachen toen ik het nieuws in de krant las. Omdat het van alle franje ontdane berichtje zo duidelijk het gebrek aan trots op prestaties met een Apeldoorns randje laat zien.

Ik neem u ter lering ende vermaak even mee terug naar vorig jaar. Voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut, de C. Buddingh’-prijs , waren twee Apeldoornse dichters genomineerd. Johanna Geels en Mischa Andriessen. Laatstgenoemde woont tegenwoordig ergens in Den Haag geloof ik en heeft de dichtcup uiteindelijk  voor Johanna’s bevallige neusje  weggekaapt. Maar nondeju, we hebben het hier wel over een bijzonder prestigieuze prijs. Ik vind het nogal wat. En heeft u wel eens van één van beide dichters gehoord? In De Stentor is  er bij mijn weten nauwelijks aandacht aan besteedt.  Misschien ligt het aan mij maar ik begrijp dat niet.

Er zijn vast oneindig veel soortgelijke voorbeelden te bedenken. Ik ben ervan overtuigd dat u het rijtje  nog onbekende helden zonder moeite aanvult. Wellicht een leuke manier om iets meer te weten te komen over stadsgenoten die mooie dingen maken, zeggen, doen of beleven. Vangen we zomaar twee vliegen in één klap. Een klein beetje meer erkenning voor ‘zij die het verdienen’ en een heleboel nieuwe informatie en kennis voor ons. Wie weet wat er allemaal te ontdekken valt!

Want geloof me. Onwetendheid  kan je lelijk opbreken. Zo kwam ik er laatst pas achter dat God ooit één van de beter gelukte exemplaren uit zijn schepping naar Apeldoorn heeft gezonden. Arie Boomsma bedoel ik natuurlijk. Hij schijnt zelfs als barkeeper in het Röntgencafe te hebben gewerkt. Nou ja zeg! Als ik dat eerder had geweten…

(foto: Peter Vroon)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!