Weekboek College: Orpheus Topvoorziening en zorgenkind

Woensdag 5 oktober 2011

Door FokkoSpoelstra

Het gaat niet goed met onze schouwburg Orpheus. Althans in financieel opzicht. Artistiek gezien heeft Orpheus zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de culturele topvoorzieningen van ons land. Het merendeel van de Apeldoorners waardeert Orpheus, zo leren de leefbaarheidenquêtes ons. Orpheus trekt jaarlijks bijna 200.000 bezoekers. En dat is veel;  Orpheus is een factor van betekenis in Apeldoorn en vér daar buiten. Een voorziening om trots op te zijn. Maar zoals geschreven gaat het financieel niet goed. En dat is al enige tijd zo. Ons college is op zoek gegaan naar achterliggende oorzaken en heeft onderzoek laten verrichten. De onderzoeksresultaten hebben wij afgelopen maandag in het college besproken. Het onderzoek leert ons dat er bij Orpheus bepaald geen geld over de balk wordt gegooid.

Integendeel zou ik willen zeggen.

Orpheus draait organisatorisch goed. En dat terwijl er de afgelopen jaren is gesnoeid in het personeelsbestand. De bakens zijn daar echt verzet. De oorzaak van de tekorten zitten dan ook met name in de economische crisis. Niet alleen kopen minder mensen een schouwburgkaartje maar vooral het inzakken van de markt voor congressen- en evenementen speelt Orpheus parten. Bovendien is de concurrentie op dit terrein moordend. De onderzoekers verwachten niet dat het Orpheus op korte termijn gaat lukken om substantiële nieuwe geldbronnen aan te boren. Om Orpheus financieel in de benen te houden moet er extra geld op tafel komen. En dan niet incidenteel maar structureel.

Orpheus: topvoorziening maar ook een zorgenkind.

Wij hebben maandag niet alleen gesproken over de uitkomsten van het onderzoek. Wij hebben ook stilgestaan bij de vraag wat nu? De centen zit voornamelijk in het gebouw, een dichtgespijkerde schouwburg kost dus ook geld. Welke ondernemer koopt er nú een schouwburg én kun je het maken om in deze tijd extra geld in cultuur te stoppen. Vragen te over. En u snapt dat wij er maandag niet een, twee, drie uit waren.

Uiteindelijk hebben wij besloten om de gemeenteraad voor te stellen om Orpheus, bovenop de jaarlijkse bijdrage van € 3,8 miljoen, voor zowel 2011 als voor 2012 een aanvullende bijdrage van € 900.000,– te verstrekken. Dit verschaft Orpheus voor de korte termijn lucht. Tegelijkertijd vragen wij de nieuwe directie om de bedrijfsvoering en de programmering opnieuw kritisch door te nemen. In 2012 willen wij vervolgens een fundamentele discussie voeren over de toekomst van Orpheus in Apeldoorn. Het thema verzelfstandiging zal daarbij zeker aan de orde komen.

U begrijpt dat wij dit voorstel met pijn in het hart en met pijn in de portemonnee richting raad hebben gestuurd. Niets doen is voor ons echter geen optie. Daarnaast menen wij oprecht dat investeren in een culturele topvoorziening ook nu geen ‘zonde geld’ is. Voor ons college is verder van belang dat de gemeenteraad Orpheus als een ‘kerntaak’ ziet. Met name met het oog op de in 2012 te voeren discussie ben ik benieuwd naar úw visie op de toekomst van Orpheus.

Fokko Spoelstra

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!