Weekboek College: WK Beachvolleybal naar Apeldoorn?

Donderdag 8 december 2011

Door FokkoSpoelstra

De Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) heeft het plan om het WK Beachvolleybal in 2015 naar Nederland te halen. Naast Amsterdam, Rotterdam en het strand van Scheveningen heeft de Nevobo de volleybalstad Apeldoorn op het oog als speellocatie. De beslissing valt volgend voorjaar en naast Nederland zijn ook Rusland, Brazilië en de Verenigde Staten in beeld. Mocht Nederland dit evenement binnenslepen dan wil Nevobo het Apeldoornse Marktplein in juni 2015 omtoveren tot een beachvolleybalstadion. Bedoeling is om in Apeldoorn zo’n 25 wedstrijden te spelen.

Ons college is onlangs geconfronteerd met het verzoek. En wij zijn enthousiast. Volleybal doet er toe in Apeldoorn en er zijn, net als bij de WK wielrennen op de baan, prima mogelijkheden om aan dit topsportevenement een breedtesportevenement toe te voegen. Verder dient dit evenement zich prima voor relatiemanagement. Ook hoeft het geen nader betoog dat een dergelijk evenement geld in het laatje van de Apeldoornse bedrijven brengt. De Nevobo verwacht veel toeschouwers en heeft de economische spin-off op zo’n € 8 ton berekend. Bezoekers moeten immers eten, drinken en soms overnachten en lopen wellicht ook nog wel even de stad in om een boodschap te doen. Kort en goed deze wethouder sportzaken ziet kansen.

Deze wethouder heeft echter ook financiën in portefeuille en met die pet op kijk ik er toch net even iets genuanceerder tegen aan. Het moge duidelijk zijn dat Nevobo van ons een tegenprestatie in klinkende munt verwacht. Om welk bedrag het gaat is nog niet helemaal duidelijk maar vast staat dat de gemeente enig aas zal moeten uitwerpen om deze grote vis binnen te halen.

Ik ben benieuwd hoe u daar tegen aan kijkt. Als gemeente zullen wij de komende jaren iedere cent moeten omdraaien alvorens ‘m uit te geven. Veel dingen doen wij niet meer. Is het tegen dit decor acceptabel om geld te steken in het binnenhalen van een op zich prachtig evenement als het WK beachvolleybal?

Ik ben benieuwd naar uw mening.

Fokko Spoelstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!