Wegerif-expositie in CODA

Donderdag 27 augustus 2015

Door Redactie

WeGERIF-EXPOSITIE in coda centrale bibliotheek en CODA kenniscentrum

Arts & Crafts in Apeldoorn | t/m 1 november | gratis toegang | reguliere openingstijden

 

Speciaal voor de Open Monumentendagen (12 en 13 september) is een Wegerif-route samengesteld die langs verschillende Wegerif-panden voert. De Apeldoornse aannemers- en architectenfamilie Wegerif drukte zo’n honderd jaar geleden een stempel op de bouwkunst in Apeldoorn. Als voortrekker van de van oorsprong Engelse kunststroming Arts & Crafts heeft deze familie tal van woonhuizen en andere gebouwen in Apeldoorn ontworpen en/of gebouwd. De expositie Arts & Crafts in Apeldoorn: Chris, Agathe en Henk Wegerif is nog tot en met 1 november in CODA Centrale Bibliotheek en CODA Kenniscentrum te zien. 

Chris en Agathe Wegerif

Chris Wegerif was zowel architect als aannemer en meubel- en interieurontwerper. In 1883 nam hij het aannemersbedrijf van zijn vader Hendrik Wegerif over. Chris Wegerif werd in zijn werk vooral geïnspireerd door de Art Nouveau (jugendstil) en door de Engelse Arts & Crafts beweging van William Morris. Deze beweging ijverde voor het herstel van het kunstambacht. Zijn vrouw Agathe Wegerif-Gravestein ontwierp en produceerde batiks en stofferingen. In de presentatie in CODA zijn prachtige voorbeelden van hun beider werk te zien. 

Henk Wegerif

Henk Wegerif, de neef van Chris, begon op 21-jarige leeftijd zijn eigen architectenbureau. Hij bouwde in Apeldoorn onder andere woonhuizen, villa’s, het Leesmuseum en arbeiderswoningen in de Metaalbuurt. In 1925 verhuisde hij naar Wassenaar waar hij nieuwe ontwerpen maakte voor villa’s en fabrieksgebouwen in het land. CODA geeft aan de hand van diverse objecten, foto’s en bouwtekeningen een goed beeld van zijn werk.

Kunst & Ambacht centraal tijdens de Open Monumentendagen

Het thema van de Open Monumentendagen dit jaar is Kunst & Ambacht. In dat kader biedt CODA nog veel meer zoals de tentoonstelling CODA Paper Art in CODA Museum en de expositie Papier: Gemaakt in Gelderland op de Verdieping (het tussenstuk tussen CODA Museum en CODA Centrale Bibliotheek). Daarnaast zijn in de Etalage in CODA Museum ook twee bijzondere topstukken te zien die normaal gesproken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te bewonderen zijn. In verband met verbouwing zijn deze tijdelijk terug in de gemeente Apeldoorn, de plek waar ze ruim honderdvijftig jaar geleden gevonden zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!