Wereld Bloeddonordag bij Sanquin Apeldoorn:“Deze dag blijft speciaal”

Woensdag 14 juni 2023

Door Kevin van Es


Er is er een jarig, hoera, hoera. Dat kun je wel zien, dat is: Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar en uitvinder van het AB0-bloedgroepsysteem, hij constateerde dat bloed kan worden ingedeeld in bloedgroepen. Alhoewel Karl al bijna 80 jaar overleden is, wordt zijn verjaardag nog ieder jaar gevierd. In de vorm van Wereld Bloeddonordag. Merlijn van Hasselt is woordvoerder van Sanquin en zal meer vertellen over de bloedbank

Wat is Sanquin?

Sanquin is een bloedbank verspreid door het hele land. Hier worden bloedproducten, zoals bloed en plasma, afgenomen. Daarnaast houdt Sanquin zich bezig met het verrichten van onderzoeken en het verzorgen van onderwijs. Het bedrijf is een zogenaamde not-for-profit organisatie, dit betekent dat de inkomsten opnieuw worden geïnvesteerd in de organisatie. De missie van Sanquin luidt, volgens hun website: “samen met de donor voor een beter leven van de patiënt.”

Doneren in Apeldoorn

Bloed doneren in Apeldoorn kan bij Sanquin Bloedvoorziening, aan de Schuttersweg. “Sanquin bestaat sinds 1998 en de locatie in Apeldoorn bestaat ook al jaren. Stichting Sanquin Bloedvoorziening is een samenkomst van meerdere regionale bloedbanken”, vertelt Merlijn. Volgens Merlijn kleven er meerdere voordelen aan een bloedbank in Apeldoorn: “Het is een plek in je eigen omgeving. Je kan er samen naartoe komen, en je ontmoet er mensen met dezelfde overtuiging.”

Wereld bloeddonordag

Volgens Merlijn laat Sanquin deze dag niet zomaar voorbij gaan: “Deze dag blijft altijd speciaal. Het is voor ons een goede dag om de donors te danken voor hun onbaatzuchtige gift. Ze geven hun bloed vrijwillig aan anderen. Zonder de donors red je geen levens. Dit jaar hebben we een videoboodschap over het verschil dat donoren maken als bedankje. Ook liggen er speciale kaartjes bij de bloedbank zelf, met daarop een QR-code die naar de film toe leidt.”

Hoe werkt het doneren?

Niet iedereen kan zomaar donor worden. Er zijn volgens Merlijn een paar basisregels: “Om je aan te mogen melden om bloed te kunnen doneren moet je minimaal ouder dan 18 zijn, jonger dan 65 en meer wegen dan 50 kilo.” Daarnaast wordt het lastig als je gezondheidsproblemen hebt. Als je tussen 1 januari 1980 en 31 december 1996 minimaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland, Kanaaleilanden, Eiland Man) hebt verbleven, kun je geen bloed- of plasmadonor worden. Dit in verband met de ziekte Creutzfeldt-Jakob. 

Wanneer alles in orde is, wordt je uitgenodigd om naar de bloedbank te komen. Op locatie vult de donorarts een uitgebreide vragenlijst over jou in en worden er 3 reageerbuisjes met bloed afgenomen. “Deze worden getest op het hiv-virus, hepatitis B, C en E, chlamydia en HTLV. Als de test goed is en er geen bezwaren zijn, kunnen wij elkaar de hand schudden,” aldus Merlijn. Het is meestal een kwestie van 1 à 2 weken tot je de uitslag van de test ontvangt, zo vertelt Merlijn: “Je krijgt een online afspraak-uitnodiging, je logt in bij ‘MijnSanquin’ en zoekt een passend tijdslot. Je kunt tussen alle Sanquin-locaties in Nederland, de enige beperking is je agenda.”  

Voor het eerst

De eerste en tweede keer letten de medewerkers extra goed op. “Zo’n kamer vol met naalden en witte jassen kan best intimiderend overkomen en een halve liter bloed afstaan is niet niks”, vertelt Merlijn. Hij benoemt dat de medewerkers weten dat je voor het eerst bent: “Ze vragen je een keertje extra naar je duizeligheid en hoe je je voelt.” Na de afname krijgen donors rustig de tijd om bij te komen in de wachtkamer. De tafel staat vol met drankjes en verschillende lekkernijen, van stroopwafels tot roze koeken en nog veel meer.

Plasma en bloed

Naast het afstaan van bloed is het ook mogelijk om plasma te doneren. Plasma is makkelijker af te staan. Je geeft echter wel meer dan bij bloed. Bij het afnemen van bloed geef je een halve liter per keer, bij plasma is dit ongeveer 2/3de liter (afhankelijk van de lengte, het gewicht en het geslacht van de donor). Het afnemen van bloed duurt gemiddeld zo’n 7 tot 8 minuten, bij plasma lig je zeker drie kwartier in de stoel. Na de donatie van je bloed kan je sneller kortademig worden, zo benoemt Merlijn: “De rode bloedcellen vervoeren je zuurstof. Bij het doneren van bloed sta je zo’n 10 procent van je totale bloedvolume af. Dit kan je lijf prima hebben, maar bij intensief bewegen merk je het wel degelijk. Wij geven als tip daarom ook mee: doe na de donatie niets intensiefs, verplaats dit naar de dag daarna.” Bij het afgeven van plasma komen de rode bloedcellen terug en laat je alleen plasma achter, dit kost minder moeite voor je lichaam en je ervaart geen of minder kortademigheid. De duizeligheid kan wel optreden, dit heeft te maken met de bloeddruk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!