Werken in Apeldoorn begint met een goede CV

Zaterdag 31 maart 2012

Door Rachel Rothengatter

Apeldoorn Direct

Hoewel mijn bedrijf om praktische redenen niet in Apeldoorn gevestigd is, bemiddel ik wel veel werkzoekenden uit Apeldoorn naar een leuke baan en kan ik ook een aantal mooie organisaties binnen Apeldoorn tot mijn opdrachtgevers rekenen. In de gesprekken met zowel kandidaten als ook opdrachtgevers kom ik tot een aantal conclusies en ben ik begonnen met het schrijven van blogs om mijn kennis van de arbeidsmarkt te delen. Wellicht draagt het ook voor jou bij aan je arbeidsgeluk. In deze blog wil ik graag wat brengen over het schrijven van een CV, waarmee je meer succes zult hebben en je kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek vergroot wordt.

Met je curriculum vitae op de kleine stapel belanden
Afwijzing na afwijzing. Of je nu op of onder je niveau solliciteert, je wordt afgeserveerd met een standaard opgestelde brief. Moedeloos word je ervan. De juiste vaardigheden, de juiste diploma’s en toch altijd (net) niet die gewenste uitnodiging voor een persoonlijk gesprek. Je hebt maar één gesprek nodig, want daarin weet jij je altijd goed te presenteren. Dán is die leuke baan absoluut voor jou!

Het is doodnormaal tegenwoordig. Sollicitaties komen in pakketten van tientallen of zelfs honderden binnen. Stel je voor… als jij ontvanger zou zijn van al deze sollicitaties, hoe zou jij dat dan aanpakken? Zou je alle tweehonderdvijftig zorgvuldig opgestelde brieven lezen? Doorloop je al deze tweehonderdvijftig curricula zo volledig dat je geen enkel potentieel zult missen? Precies, dat is nogal een opgave.

Wees eens kritisch naar jezelf. Hoeveel moeite doe jij voor je sollicitatie(s)? Waarschijnlijk stuur je naar alle potentiële werkgevers hetzelfde exemplaar en motiveer je je sollicitatie in een brief, al dan niet voor meerdere opties te gebruiken. Je herkent het vervolgtraject al. Verloren moeite, want je belandt weer op de grote stapel af te wijzen kandidaten.

En nu is het afgelopen! De volgende keer beland je op de kleine stapel. Daar hoef je echt geen creatieveling voor te zijn. Het enige wat onontbeerlijk is, is jezelf kennen! Dat blijkt vaak moeilijker dan je dacht. Denk er maar eens over na: Wie ben jij? Wat heb je te bieden en wat zijn je persoonlijke drijfveren en ambities? Dat is voor je potentiële werkgever minstens zo belangrijk als de samenvatting van je carrière. Curriculum Vitae betekent levensloop. Er hoort dus niet alleen in te staan wàt je bent (geworden), maar ook wíe je bent (geworden). Wees authentiek!

Heb je er wel eens over nagedacht wie jouw CV als eerste leest en daarbij de eerste selectie maakt? Vaak is dat niet de manager van de afdeling waar je graag werkzaam wilt zijn die aan jouw voorgaande takenpakket kan afleiden of je de werkzaamheden zoals gesteld in het functieprofiel aankunt. Nee, meestal is dat de P&O-er of Recruiter. Dat zijn geen specialisten op jouw vakgebied, dus wees niet verbolgen als zij je kwaliteiten niet herkennen in je CV. Wees zelf duidelijk. Wat wordt er in het functieprofiel gevraagd? Meestal worden in het functieprofiel bij de gevraagde expertise kernwoorden genoemd of vakgerichte terminologie. Laat dit dan ook terugkomen in je werkervaring op je CV.

Wil je die leuke baan ècht graag hebben? Steek dan wat extra moeite in je sollicitatie. Dat betekent dat je bij elke sollicitatie kritisch moet kijken of jouw CV geschikt is en aansluit op het specifieke functieprofiel. In de meeste gevallen betekent dit dat je je CV (een beetje) moet aanpassen en herschrijven. Van kwantiTIJD naar kwaliTIJD. Welkom zelfvertrouwen. Welkom nieuwe baan!

Ik weet dat er in Apeldoorn mooie bedrijven en goede ZZP-ers gevestigd zijn die je kunnen coachen en helpen bij het schrijven van een goed CV. Het loont absoluut de moeite om hier je voordeel mee te doen!!

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!