Wethouder Danny Huizer plaatst 100e statiegeldring: Een schoner Apeldoorn

Woensdag 6 maart 2024

Door Jasmijn ten Napel

Soms ben je onderweg met een flesje of blikje drinken waar statiegeld op zit, maar heb je geen zin om dat flesje of blikje te bewaren tot thuis of tot de statiegeldautomaat. Zonde om het dan zomaar in een prullenbak te gooien! Gelukkig zijn er steeds meer statiegeldringen; dat zijn ijzeren rekken die aan afvalbakken vastzitten, waarin blikjes en flesjes worden geplaatst. Wethouder circulariteit, Danny Huizer, vertelt over het initiatief. 

Schoner en groener

“Met de statiegeldringen maken we het voor onze inwoners gemakkelijker om bewust om te gaan met hun afval. Samen werken we aan een schonere en groenere gemeente,” licht wethouder circulariteit Danny Huizer toe. Misschien ben je ze al tegengekomen, ijzeren rekjes waar mensen statiegeld flessen en blikjes kunnen achterlaten. Deze ijzeren rekken, bevestigd aan bestaande afvalbakken, bieden inwoners een praktische manier om hun statiegeld flessen en blikjes apart in te zamelen. “Wie het statiegeld goed kan gebruiken, kan deze flesjes en blikjes vervolgens bij de supermarkt inleveren voor geld. Zo voorkomen de statiegeldringen dat deze waardevolle materialen bij het restafval belanden,” vertelt de wethouder.

Danny Huizer, heeft op vrijdag 16 februari de 100e statiegeldring geplaatst in de gemeente Apeldoorn bij wijkcentrum de Stolp in De Maten. Het enthousiasme rond dit initiatief is niet alleen te danken aan de praktische voordelen, maar ook aan de positieve impact op het milieu en de gemeenschap.

De 118 statiegeldringen, strategisch geplaatst op locaties met veel zwerfafval, zijn het resultaat van een succesvolle pilot in 2023. Tussen april en september werden al acht ringen geïnstalleerd, en vanaf het eerste kwartaal van 2024 zullen er nog eens 110 worden toegevoegd. Deze uitbreiding is mede mogelijk gemaakt door de inzet van lokale vertegenwoordigers, waaronder Emma Cirpka (voormalig raadslid D66) en Dieuwke de Boer (raadslid GroenLinks).

Circulariteit

De statiegeldringen sluiten naadloos aan bij de circulaire visie van de gemeente. Circulariteit, zoals uitgelegd door wethouder Danny Huizer, betekent simpelweg hergebruik. Het streven naar een wereld zonder afval houdt in dat producten na gebruik dienen als grondstof voor iets anders. Deze duurzame aanpak past binnen de bredere context van een circulaire economie.

“Zelf help ik regelmatig met het schoonhouden van het zuiderpark in Apeldoorn Zuid. Dit doen we met een groep vrijwilligers. Zo nu en dan kom ik nog een flesje tegen, maar het aantal is aanzienlijk verminderd. Op deze manier kom je ook minder mensen tegen die op zoek zijn statiegeldflesjes in prullenbakken,” aldus Huizer. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!