Wintercircus Apeldoorn betrekt jong Apeldoorns talent bij première

Dinsdag 24 december 2019

Door Amrutha Mol

Belgische honden die door hoepels sprongen, een strapaten uit Oekraïne en 4 jongens uit Taiwan die diabolotrucs lieten zien. Vandaag, dinsdag 24 december 2019, was de première van de 26e editie van het Apeldoornse Wintercircus.

Wintercircus Apeldoorn brengt al 25 jaar lang Apeldoornse mensen samen voor een circusshow met internationale acts. Samen in een grote tent kijken naar circusacts, dat verbroedert. Berty de clown uit Duitsland liet iedereen lachen met zijn onverwachte trucjes en je verwonderde je tijdens de acts van De Skating Dalton. Deze Portugese artiesten demonstreerde rolschaatskunsten op een podium van amper 2 diameter.

(Kinder)circus Apeldoorn

Het voorprogramma van het Wintercircus werd verzorgd door de kinderen van Circus Apeldoorn. Dit is een sportvereniging waarbij kinderen verschillende circus- en acrobatiek acts leren. De acts worden onder meer opgevoerd tijdens speciale gelegenheden, zoals de uitreiking van de Apeldoornse jeugdlintjes. Annemarie Ruis van Wintercircus Apeldoorn zegt hierover: ,,We willen jong talent een podium geven door ze hier te laten optreden. We zijn ook een circus, dat onder de artiesten ook bekend staat als een hele goede opstart om verder te groeien in Europa. Heel veel van onze artiesten komen, nieuw en ‘onbekend’ bij ons binnen worden na de show vaak ook internationaal gespot, in bijvoorbeeld Monaco.”

Marijn Adams (14 jaar) zit al sinds dat hij 7 is bij Circus Apeldoorn en vindt het erg leuk dat hij hier mag optreden: ,,Het is echt heel gaaf dat wij hier mogen optreden, dat is echt wel een leuke ervaring. We hebben nu ook meer publiek dan normaal, de Culturele Pleinmarkt bij Orpheus komt er, qua publieksaantallen, ook wel een beetje bij in de buurt.” Marijn was vorig jaar ook als artiest bij het Wintercircus. ,,Ik ben al vaker in het Wintercircus geweest, ook als artiest, maar het blijft elke keer weer een unieke ervaring”, zegt hij met een glimlach.

De show

Sommige bezoekers hadden een VIP kaartje gekocht; deze mensen kregen voor de show een speciale rondleiding. Hier vertelde Marc Boon van het Wintercircus Apeldoorn dat het circus al ruim 3 maanden aan het oefenen is om de meest spectaculaire première neer te zetten voor het publiek. De tent hebben ze geleend van het bekende Louis Knie Circus uit Oostenrijk, er kunnen ruim 1200 mensen in. Marc: ,,In het circus gebeurt alles live, dat maakt dat we elke keer weer een unieke beleving weggeven aan het publiek.”

Het was een klassieke voorstelling met meerdere thema’s: ,,We hebben een show gecreëerd waar spanning, sensatie, romantiek en emotie in zit. Alle facetten, zoals vertedering, komen langs. Het is een heel divers programma met een hele mooie show. Dat komt door internationale acts., zoals de 2e prijswinnaar van America’s Got Talent. Door dat soort artiesten uit te nodigen hebben we wel een hele unieke show gemaakt. De uitdaging is, om het niveau ieder jaar weer zo hoog te houden. Ik loop al een aantal jaren mee met het Wintercircus Apeldoorn, maar ik ben ieder jaar weer heel verrast.”

De sfeer zat er tijdens de show ook goed in, de hele tent liep vanaf 13.00 uur vol en jonge gezinnen, maar ook stelletjes en grotere groepen, kwamen allemaal de tribunes op. De een met popcorn en grote lolly’s en de ander met lichtgevende zwaaistokjes die werden verkocht door jongens die door het publiek liepen. Wintercircus Apeldoorn heeft dit jaar flink hun best gedaan. Ze pakten uit met internationale acts, waaronder ezels uit Duitsland en een vrouwelijke jongleur uit Tsjechië. Het publiek klapte hard toen clown Berty wijnflessen tevoorschijn toverde en slaakte verbaasde kreten toen de strapaten uit Oekraïne zich vanuit de piste op een dikke mat liet vallen. De druk bezochte première van Wintercircus Apeldoorn viel goed in de smaak; je verwachtingen worden overtroffen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!