Woningbouwvereniging opent kliklijn, eigen belang?

Donderdag 4 april 2019

Door Roelof Rump

In iedere woonbuurt is wel wat aan de hand. Mensen die elkaar niet mogen, irritaties die tot conflicten leiden, moeilijke mensen. Wil je dan als woningbouwvereniging in zo’n ‘probleemwijk’ wijk woningen verkopen (1), dan helpt die slechte woonsfeer niet, dat schrikt af. Wat een woningbouwvereniging wel helpt is proberen de vermeende overlastgevers via een rechterlijke uitspraak uit huis te zetten. Om te bereiken dat een rechter je verzoek honoreert heb je echter wel redelijke argumenten nodig. Om argumenten voor de rechter te verzamelen heeft de woningbouwvereniging bewoners gevraagd om -al of niet anoniem – incidenten te melden (2). Die “klikbrief” is trouwens geschreven in overleg met de gemeente (4).

Ik heb een aantal van die meldingen mogen inzien (4). Er worden schokkende feiten geklikt (sarcasme). Een aantal:

Bewoner X heeft grijze vuilniszak in een andere container gegooid.
Bezoekers van woning X parkeren auto slordig.
Ook gaan bewoners van X in de avond en in de morgen in de buurt langs mensen, wat daar gebeurt weten we niet.
Afgelopen vrijdag was er rond 21.00 in de avond herrie, wat er gebeurde weten we niet, maar onze kinderen liggen dan in bed.
De hond van bezoekers poept in de groenstrook.

Let wel, fysieke bedreigingen, diefstal, nachtelijk lawaai en intimidatie heb ik in dit proces-verbaal tegen bewoners X niet gelezen. Het blijft in mijn perceptie ‘klein leed’.

Persoonlijke invulling
Bovenstaande zijn feiten en het is het derde dossier van deze woningbouwvereniging waarover men mij heeft geïnformeerd. Over die dossiers: ik ga niet af op mondelinge mededelingen, ik wil de originele ‘stukken’ zien. Een algemene karakteristiek van betrokken kan ik niet geven, maar ik ben wel van mening dat het mondige personen zijn. Mogelijk lastig voor de verhuurder. Toeval of niet, er zijn twee dossiers in dezelfde straat, de woningbouwvereniging wil die woningen verkopen. Het lijkt mij geen toeval, klikbrief en proberen woningen huurders vrij te krijgen (2).

Bij mijn eerste dossier (niet betrekkend hebbend op de kliklijn) zijn mensen via een rechterlijke uitspraak uit huis gezet. Dit gezin zwerft al een jaar van recreatiepark naar recreatiepark. Ik ben nauw betrokken bij deze casus en heb voldoende informatie om het oordeel van de Ombudsman te vragen.

Het tweede dossier betreft een alleenstaande man, laten we zeggen opvallend en niet beroerd om – in zijn ogen maatschappelijk onrecht – luid te verkondigen. De eerste rechtszaak om zijn woning te laten ontruimen heeft de verhuurder verloren. De verhuurder gaat nu in hoger beroep met nieuwe (gezochte?) feiten (5)

Het derde dossier heb ik hierboven besproken.

In zijn algemeenheid:
Heeft een verhuurder van woningen geen algemene maatschappelijke verantwoordelijkheid?. Het lijkt alsof men bij een uithuiszetting problemen over de schutting gooit en verder geen verantwoordelijkheid neemt. Na een huisuitzetting zijn de problemen voor de gemeente. De gemeente moet zorgen voor maatschappelijke opvang (slaaphuis?)Maatschappelijke opvang kost ongeveer 100.000 euro per jaar/per persoon.
De ontruimde moet zelf de ontruimingskosten betalen en ook de opslag van zijn bezittingen. Vaak (niet in deze dossiers) is er sprake van huurschuld, de uit huis geplaatste komt door de kosten van ontruiming en opslag kosten nog verder in de problemen. De schulden lopen op. Men klopt aan bij de het wijkteam. Vaak komen die mensen dan onder bijzonder beheer. Kosten bijzonder beheer: 100 euro per maand, vaak betaald door de gemeente

Over de foto:
Dit diagram geeft feilloos het verschil weer tussen de het gelijk halen via de rechter en het maatschappelijke gelijk.

Linksboven, wel rechtmatig maar niet behoorlijk: Dat lijkt de handelswijze van de woningbouwvereniging met de kliklijn, gelijk halen bij de rechter, voorbijgaand aan maatschappelijk en menselijk belang. Maatschappelijk onbehoorlijk bestuur?

1- Brief dat bewoners de woning kunnen kopen heb ik ingezien
2- Brief waarin bewoners gevraagd wordt incidenten te melden heb ik ingezien
3- Bevestigd door gemeentelijke ambtenaar
4- Proces verbaal woningbouwvereniging in procedure om bewoners uit huis te zetten
5- Het beroep van de woningbouwvereniging heb ik ingezien.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!