Zo kijken ze naar Apeldoorn

Vrijdag 16 maart 2012

Door Redactie

Hoe kijken anderen naar Apeldoorn? Tijdens de FOK!columnistencabaretvoorleesvoorstelling op 11 maart 2012 vertelde Trudy (Zonnetje40) hoe buitenstaanders tegen Apeldoorn aan kijken.

Een Apeldoorn in mijn oog (tekst van: Zonnetje 40)

Vanmorgen stonden mijn man en ik om zes uur al onze tanden te poetsen. We trokken ons kogelvrije vest aan, staken onze pistolen in de daarvoor bestemde holsters, kleedden ons aan, namen een stevig ontbijt en om zeven uur stonden we klaar om op reis te gaan.. We hadden precies zeven uur de tijd om in Apeldoorn te komen. Dat  werd dus  nog haasten. Het is al vaker voorgekomen dat de reis naar Apeldoorn vertraagd werd door treinen die niet op tijd kwamen of die in the middle of nowhere zonder aanwijsbare oorzaak bleven staan, dus daar waren wij nu goed op bedacht. We waren wel nerveus. Nee, niet voor de meeting. Ook niet voor het voorlezen, dat doen we met plezier. Voor de mensen dan? Nee, alleen maar leuk om die mensen die je normaal gesproken alleen via internet ontmoet in het echt te zien.
Nee, we hadden zo’n unheimisch gevoel omdat we naar Apeldoorn gingen. Je gaat als Amsterdammer natuurlijk niet zonder een gevoel van ‘met gevaar voor eigen leven’ naar Apeldoorn toe. Want als het ergens niet pluis is, dan is het wel hier.

Zoals een gereformeerde dominee vanaf zijn gereformeerde kansel het heilig evangelie staat te verkondigen als zijnde de enige waarheid, zo evangeliseert bazbo, onze gastheer van vandaag,  over zijn Apeldoorn. Al jarenlang lees ik zijn columns op FOK! en krijg ik zijn kijk op dit dorp te lezen. Eigenlijk word ik als lezer gewoon geïndoctrineerd. De lelijke waarheid wordt verdoezeld. Als een baksteen, versierd met chocoladeglazuur met slagroom waardoor het wel op een taartje lijkt, maar dat toch niet is.
Dat had ik natuurlijk niet meteen door. Waarom zou ik zijn lovende woorden niet geloven? Geen enkele aanleiding toe. Bovendien; ik was nog nooit in Apeldoorn geweest, dus ging ik gewoon af op wat hij schreef. Hij wekte bij mij als rasechte Apeldoornman het idee, dat een ieder die niet in Apeldoorn geboren en getogen is, een beklagenswaardig persoon is.
Inmiddels ben ik – en dat heb ik dus ook aan Bas Langereis te danken (of te wijten, maar dat zal later in deze column wel blijken) – meerdere malen in Apeldoorn geweest. Ik kreeg daar een bepaald, niet te definiëren gevoel bij. Een heel ander gevoel dan bazbo heeft over Apeldoorn, dat kan ik u wel vertellen.

Kijk, de feiten liegen niet. Bazbo daarentegen wel. Jammer. Maar eigenlijk verwijt ik hem niets. Ik zie hem als de verliefde jongeling die wél de mooie blauwe ogen van zijn meisje ziet, maar niet haar jeugdpuisten. Die wel haar pronte borsten registreert, maar niet haar kolossale reet. Zo kijkt bazbo naar Apeldoorn. Toch wil ik hem even laten luisteren naar de feiten. Waar heb je ons naartoe gehaald, bazbo? Door jou geloofde ik in Apeldoorn, door wat ik las op internet, niet meer.
Want:
Clipit heeft een onderzoek ingesteld naar criminaliteit in de kleine plaatsen in Nederland.  Na Zoetermeer en Leeuwarden gaan de meeste nieuwtjes over criminaliteit in Apeldoorn. De organisatie volgt ontwikkelingen op het web en heeft ontdekt dat 11% van de berichten over Apeldoorn op bijvoorbeeld nieuwssites en social networks over criminaliteit gaan.
Ik noem een paar nieuwsfeiten:

APELDOORN: De politie heeft maandagmiddag 21 februari een 35-jarige vrouw uit Apeldoorn aangehouden voor winkeldiefstal in een supermarkt in haar woonplaats. Ze werd in de winkel betrapt op het stelen van meerdere boodschappen en kreeg een boete van 290 euro.
Winkeldiefstal. Komt hier dus gewoon voor, he, in dat prachtige Apeldoorn!

In Apeldoorn  hangen sinds 2002 14 camera’s in het uitgaansgebied rond het Caterplein. Het aantal door de politie geregistreerde incidenten in het cameragebied is gestegen, terwijl er buiten het cameragebied niets veranderde. Dit kan een positief effect zijn: met de camera’s worden incidenten gezien die anders onopgemerkt zouden blijven. Het veiligheidsgevoel in het uitgaansgebied is volgens 68% van de ondervraagde voorbijgangers verbeterd. Het is niet bekend of de camera’s hebben geleid tot een verplaatsing van problemen naar andere gebieden. Het is hier in Apeldoorn gewoon één groot Big Brother is watching you. Ach, wie zou hier nou niet willen wonen?
En dan woon je in Apeldoorn. Hoera! En wat hoor je op het regionale nieuws?

De Apeldoornse wijk De Maten is in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw opgeschrikt door autobranden. In een parkeergarage aan de Eglantier gingen twee auto’s in vlammen op. Drie andere wagens raakten beschadigd. De wijk wordt al een tijd geteisterd door autobranden. De schrik zit er bij buurtbewoners goed in. Ze hebben al maatregelen genomen. Zo zetten mensen hun auto niet meer onder de carport.
Kijk, dit is voor bazbo de ver-van-zijn-bed show. Hij heeft geen auto. Doet alles op de fiets. Maar zeg eens, wie is hier vandaag met de auto naartoe gekomen? Ik zou maar eens kijken, of dat ding niet in een rokende puinhoop is veranderd…
Winkeldieven, pyromanen…Nog meer? O ja hoor. Pedofielen bij de vleet, hier in Apeldoorn. Zo maar een nieuwsberichtje. Een van de velen over dit onderwerp, mag ik wel zeggen:

APELDOORN – De gemeente Apeldoorn kan binnenkort personen en groepen van wie er een ernstige vrees bestaat dat ze de openbare orde gaan verstoren een gebiedsontzegging opleggen. Aanleiding is de terugkeer uit de gevangenis van een pedofiel. Dat bleek gisteravond op de politieke markt, waar alle partijen steun uitspraken voor het voorstel van het college de preventieve gebiedsontzegging in de algemene plaatselijke verordening op te nemen. Apeldoorn kent al een gebiedsontzegging bij daadwerkelijke ernstige verstoring van de openbare orde.

Hier, nog eentje: Een omvangrijke ontuchtzaak in Apeldoorn. De politie heeft een jongeman gearresteerd die ervan wordt verdacht met minimaal 9 kinderen ontucht te hebben gepleegd. De zaak speelt zich af in de wijk Woudhuis. Ouders en scholen in de buurt zijn op de hoogte gebracht via een brief.

En wat dacht je van dit heerschap! Misschien heeft hij wel een dealtje gesloten met onze bazbo, die ook niet vies is van een biertje! Barry uit de Spoorstraat is de enige zwerver in Apeldoorn mét een vaste woon- en verblijfplaats! Zijn bijnaam is Kratje! Niet omdat hij zuipt of zo, dan zou iedereen hier in de buurt Kratje heten. Nee, Barry pikt altijd achter de Buurtsuper een leeg kratje en levert die in de winkel weer in bij Emmy van de Embaalaazje. Emmy zit in het complot, moet wel, Harry flikt het soms vijf keer op een dag en vaak met twee kratjes tegelijk! Kleptomanie in zijn ergste vorm.
En mocht je in Apeldoorn qua criminaliteit niet aan je trekken komen, dan kan je altijd nog meedoen aan het Moordspel Diner in Apeldoorn. Die lui hier zijn écht gestoord!

Moordspel diner Apeldoorn: U bent allemaal verdacht in dit moordspeldiner in Apeldoorn. Maar wie ontmaskert de dader? Uitjes.nl biedt moordspel diners in Apeldoorn voor ieder gezelschap en locatie. Kunt u het mysterie oplossen? Weet u wie er een vals alibi heeft of wie zich extra verdacht maakt? Uitjes.nl verzorgt voor u een onvergetelijke avond. Bekijk ons aanbod aan moordspel diners. En zorg voor een alibi!
Ze óefenen hun criminele praktijken met elkaar, het is geen spel, het is een cursus.

Wat bazbo ook heeft verzwegen, is dat hier, nog maar heel recent, namelijk op donderdag 8 maart, de politie het wapen heeft moeten trekken op het Marktplein, en daarbij drie arrestaties heeft verricht. Wat was er gebeurd? Drie kerels hadden zich agressief gedragen jegens een meisje. Een van hen had zelfs een wapen op zak!

Nou lekker. Zitten we dan met z’n allen. In Apeldoorn. Bij SamSam. Wat SamSam? Hoezo SamSam? Klinkt akelig verdacht…
Nee bazbo, om in jouw sferen te blijven, ik veeg mijn reet af met Apeldoorn. Misschien moet jij dat ook maar eens doen.

[en toen kreeg ik een rol pleepapier van Zonnetje40]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!