Zomernota: De zeven levens van Orpheus.

Zaterdag 22 september 2012

Door StrangeArt

Ontzag voor de directie en de Raad van Commissarissen van de cultuurtempel Orpheus. Het is hun gelukt om ondanks de ingrijpende bezuinigingen op zowel de harde als de zachte sector als schouwburg te worden gespaard. Er komt zelfs een extra subsidie van jaarlijks € 900.000 voor de periode 2013-2015.
De argumentatie om Orpheus in stand te blijven houden kan ik begrijpen, een stad als Apeldoorn heeft nu en in de toekomst een hoogwaardige schouwburg nodig.
Wat mij verbaast is het gemak waarmee het college stelt dat (citaat) “privatisering of verkoop van de schouwburg- en congresfunctie onderzoeken, zien wij niet als een wenselijk alternatief”
Er wordt en werd in onze gemeente veel onderzocht. In dit specifieke geval lijkt het mij heel opportuun om ook de voor- en nadelen te onderzoeken van privatisering of verkoop. Pas als de mogelijkheid van privatisering of verkoop daadwerkelijk is onderzocht, kan er een goed besluit worden genomen over continuering van een organisatie die door de jaren heen de financiële verwachtingen niet heeft waargemaakt.

Daarnaast kun je terecht afvragen of de post “Sponsoring van publieke en private partijen” in de scan van Orpheus niet (weer) te optimistisch is ingeschat. Er is een economische crises, bedrijven hebben een andere prioriteit. Gevolg: weer meer subsidie om de achterblijvende sponsoring te neutraliseren
Een ander punt is het door sommigen geziene elitaire karakter van Orpheus, mogelijk staat Orpheus te veel “met de rug naar de stad”. Een PR beleid gericht op een ander publiek, laagdrempelige activiteiten en open dagen kan mogelijk drempels slechten.
Al met al genoeg redenen voor de gemeenteraad om een onderzoek naar privatisering of verkoop bij B&W af te dwingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!