Zuidbroek Energieneutraal 2020…volgens de borden

Donderdag 25 april 2019

Door Redactie

Wie regelmatig door de wijk Zuidbroek rijdt of fietst, heeft ze vast al wel eens zien hangen: borden met daarop ‘Zuidbroek Energieneutraal 2020’. Nu is het volgend jaar al 2020, dus leek het ons tijd voor navraag bij de gemeente Apeldoorn.

De borden zijn circa 10 á 11 jaar geleden in Zuidbroek geplaatst, als onderdeel van activiteiten gericht op groei van duurzame energie in deze nieuwe wijk, meldt Gytha van der Veer van de gemeente Apeldoorn. ,,In de wijk is ondertussen veel gebeurd: onder andere het zonnepark Zuidbroek is aangelegd (met meer dan 11.000 zonnepanelen, jaarlijks circa 3600 MWh aan groene energie) en ook het warmtenet Zuidbroek dat gevoed wordt met duurzame warmte vanuit de rioolwaterzuivering. Exacte cijfers voor de wijk Zuidbroek hebben we niet, maar hiermee is de wijk al een flink aantal stappen op weg richting ‘energieneutraal’.”

De doelstelling was ooit om heel Apeldoorn energieneutraal te hebben in 2020, maar die doelstelling is inmiddels bijgesteld. Van der Veer: ,,Apeldoorn wil op termijn energieneutraal worden. Het scenario ‘Versnelling Plus’ dat door de raad is vastgesteld, koerst daarbij op vóór 2050. Misschien lukt dit al eerder in 2030, is de hoop, omdat de energietransitie als ontwikkeling exponentieel lijkt te verlopen.” Ze legt uit dat dat bijvoorbeeld terug te zien is in Kerschoten, waar nu kansen voor een warmtenet worden onderzocht. ,,Als Kerschoten een duurzaam warmtenet krijgt, kan de Apeldoornse energietransitie snel een grote stap vooruit zetten. We zijn echter ook afhankelijk van allerlei landelijke ontwikkelingen, zoals technologische ontwikkelingen, ondertekening van het klimaatakkoord, de oplossing van allerlei financieringsvraagstukken et cetera. Het is dus nog onzeker of Apeldoorn energieneutraal kan zijn in 2030.”

Dat de borden ‘Zuidbroek Energieneutraal 2020’ nog wel in Zuidbroek hangen, is voor de gemeente ook een beetje een verrassing. ,,Naar aanleiding van jullie vraag bekijken we nu intern wat we met de borden zullen doen. Het is goed om dit soort vragen te krijgen.”

Op deze webpagina staat wat de gemeente in grote lijnen doet op het gebied van energie. De gemeente laat haar eigen beleid ook periodiek monitoren om antwoord te geven op de vraag ’Hoe ver staan we ten opzichte van onze eigen doelen?” In november 2018 is de Monitor Energietransitie opgesteld. De gemeenteraad heeft deze in februari besproken. Dit rapport, de begeleidende raadsbrief en overige stukken zijn terug te vinden via de website (onder ‘agenda’).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?