Zwangere vrouwen zorgen voor zichzelf en voor elkaar

Donderdag 29 oktober 2015

Door Uitgeverij Stedendriehoek

Gelre ziekenhuizen Apeldoorn biedt samen met Verloskundigenpraktijk Ezra nieuwe zorg voor zwangere vrouwen: CenteringPregnancy. Hierbij krijgt een groep zwangere vrouwen een actieve rol in de zorg voor zichzelf en voor elkaar. Doordat de vrouwen elkaar steunen en ervaringen delen, ontstaan een goede ondersteuning en vriendschappen. Mede hierdoor krijgen vrouwen meer vertrouwen in de bevalling en het moederschap.

Na een individueel gesprek met de gynaecoloog of de verloskundige krijgt de zwangere vrouw een plekje in een groep met 8 tot 12 andere zwangeren. Deze vrouwen hebben allemaal dezelfde zwangerschapsduur en ze krijgen een grote rol in hun eigen zorg. Ze meten hun eigen bloeddruk, wegen zichzelf en houden hun eigen dossier bij.

Sharen van Zuuk volgt de bijeenkomsten van CenteringPregnancy en ze is erg enthousiast. Sharen: “We hebben een leuke groep met verschillende vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend. Samen ontdekken we door bijvoorbeeld stellingen en quotes meer over onze zwangerschap en de bevalling.”  Doordat de groepsbijeenkomsten lang duren, is er veel meer contact met tussen zorgverlener en de zwangere. Kristel Slijkhuis is verloskundige in Gelre Apeldoorn en begeleidt samen met verloskundige Suzanne van Schoonhoven en praktijkassistente Hanna Riezebos, beiden van Ezra, de eerste groep zwangeren: “Het unieke aan CenteringPregnancy is de groepsdynamiek. Door zorgen en ervaringen te delen, gaan vrouwen meer vragen stellen. Zelfmanagement, ontwikkeling van kennis en onderlinge ondersteuning krijgen veel meer kans dan in de oude situatie met individuele zorg.”

Marianne Stuursma van Verloskundigenpraktijk Ezra is ook enthousiast: “Door de vereiste medische zorg te koppelen aan groepsvoorlichting worden ook zwangeren bereikt die we normaal moeilijk bereiken. Dit omdat zij veel minder vaak deelnemen aan zwangerschapseducatie en andere cursussen ter voorbereiding op de bevalling en het kraambed. Dit is een mooi resultaat van CenteringPregnancy.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!