Jan en Eline mogen waarschijnlijk niet naar uitvaart van dierbare: alleen eerstegraads familie

Woensdag 18 maart 2020

Door Redactie

Archief

Een dierbare die overlijdt… Dat is altijd al naar en verdrietig, maar door alle maatregelen vanwege het Coronavirus is het voor velen extra emotioneel. Alleen eerstegraads familie mag namelijk aanwezig zijn bij de begrafenis of crematie momenteel. En onder eerstegraads vallen alleen je partner, ouders, schoonouders, kinderen, schoonzoons en schoondochters. Dit houdt voor de Apeldoornse Eline in dat ze niet naar de uitvaart van haar tante mag. En Jan mag waarschijnlijk niet naar de crematie van zijn zwager.

,,Een lastige regel”, vindt Eline. ,,Ook omdat het soms juist niet de bloedlijn is waarmee iemand een hechte band heeft. Een vriendin of buurman/vrouw kan soms veel belangrijker zijn.” Ze merkt dat er vooral veel onduidelijkheid is rondom het aangescherpte aantal. ,,De uitvaart, daarbij was eerst teruggeschroefd naar 15 man en dus alleen de eerste bloedlijn. Maar later bleek het weer opgehoogd te zijn naar 30 man, Het blijft dus heen en weer gaan. En dus heeft mijn oom besloten het bij 15 te laten om niet wéér mensen te moeten teleurstellen.”

Begrip

Eline zegt de regels te begrijpen. ,,Maar het is een combinatie van gevoel en verstand. Ik denk dat ik het anders zou aanpassen. Ik zou later misschien nog een herinneringsdienst organiseren voor de naasten. Zodat je toch samen kunt rouwen. Daarnaast is het van mega belang dat de familie zich juist in de tijd na de waan van de dag en de uitvaartweek gehoord en gedragen voelt.” Ze denkt dan ook dat het vooral een vreemde gewaarwording is voor mensen die geen afscheid meer kunnen nemen van haar tante. ,,Het voelt onnatuurlijk. Na afloop gaan de genodigden wel mee naar huis. Ik zal daar de lunch verzorgen om er toch voor ze te zijn en mijn steun en zorg te kunnen geven. En ja, dat is dan niet helemaal Coronaproof, maar je wilt iets doen he.”

Verwarrend

Ook Jan zit in een moeilijke situatie. De broer van zijn vrouw, dus zijn zwager, is overleden. ,,Het is voor ons tot het laatste moment onduidelijk geweest of we erbij mochten zijn”, vertelt hij. ,,Het was al wel zeker dat de koffie met cake achteraf niet door zou gaan, maar of en hoeveel mensen erbij mochten zijn, bleef ongewis. Het is verwarrend allemaal en heel triest. Een bizarre situatie.” Hij vertelt dat hij en zijn vrouw ‘even verdoofd’ waren toen ze hoorden dat ze er misschien niet bij mochten zijn. ,,Natuurlijk hebben we begrip voor de situatie, maar het is wel haar broer. Het is een logische beslissing, maar dat maakt het niet minder hard.”

Vlak voor de uitvaart kregen Jan en zijn vrouw toch te horen dat ze mochten komen. ,,Gelukkig mag het toch”, zegt Jan opgelucht. ,,Er mogen 30 mensen bij zijn. Nabestaanden mogen bepalen wie. We moeten wel 1,5 meter uit elkaar zitten en er is geen enkele horeca aanwezig.” Hij zegt er erg ‘blij’ mee te zijn dat ze toch afscheid kunnen nemen. ,,Je wilt toch graag steun bieden en steun zoeken bij elkaar.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!