Leif de Leeuw band op stormachtige avond in GIGANT

Dinsdag 22 februari 2022

Door William Lindner

Als liefhebber van mooi gitaarspel ga ik op een druilerige avond, de storm was net voorbij geraasd, richting Poppodium Gigant. Voor het eerst in tijden een concert in GIGANT bijwonen zonder de anderhalve meter. Gewoon lekker op de bekende wijze staand in de popzaal naar het optreden van de Leif de Leeuw band kijken.

Leif de Leeuw

Feit is dat ik Leif de Leeuw al volg vanaf zijn 14e. En ja, als je als jonge gitaarspeler vervolgens als aanstormend jong talent tot tweemaal toe de SENA Young Talent Guitar Award wint op jonge leeftijd, dan ben je wel iemand om naar uit te kijken. Vervolgens de prestigieuze Dutch Blues Challenge award en toen door Nederland met zijn band werd afgevaardigd naar de International Blues Challenge (IBC) in Memphis. Bij de European Blues Award winnen ze ‘best band 2015’, en hij is recent voor de zevende keer op rij uitgeroepen tot beste blues rock gitarist van de Benelux.

Wie kent ook bijvoorbeeld niet zijn optreden in het tv-programma De Wereld Draait Door op de DWDD-tafel tijdens de ode aan Chuck Berry. Daarnaast is zanger Sem Jansen winnaar van het muziekprogramma ‘Hit the Road’. Met inmiddels een flink aantal albums op hun naam kan je dus wel spreken van een groep muzikanten met veel creativiteit en aspiraties. Dan heb je wel wat in je mars.

Het concert

Normaal is de Leif de Leeuw band een zeskoppige formatie, maar in de aankondiging werd medegedeeld dat de tweede drummer, Joram Bemelmans, wegens COVID niet aanwezig kon zijn. Deze avond dus een vijfkoppige formatie bestaande uit Leif de Leeuw – gitaar, Sem Jansen – zang en gitaar, Boris Oud – fender bass, Tim Koning – drums en Willem ‘t Hart – hammond en wurlitzer.

Het publiek werd getrakteerd op een fraaie warme mix van rock, blues, Americana, country en Southern rock. Het concert stond in het teken van hun laatste album “Where we’re Heading”. Met nummers zoals James, Playing in a Band, Do Me Wrong, Funky Gumbo, Running, Where I’m Heading, All You Do en Drive On. Allemaal uitvoeringen die op een warme enthousiaste perfecte wijze werden uitgevoerd. Samen met de rauwe stem van zanger Sem Jansen werd een fijne muziek cocktail rock, blues, Americana, country en Southern rock aan het aanwezige publiek voorgeschoteld. Met prima (slide)gitaar solo’s van Leif de Leeuw. Onder andere heerlijk jammend met Willem ‘t Hart op hammond.

Hoe goed Leif de Leeuw is werd zaterdag weer bevestigd. Onder meer met de toegift: de intro en de uitvoering van de klassieker “Jessica” van de Allman Brothers met zijn Gibson Flying V gitaar. Want jeetje, wat is de 27-jarige Leif als gitarist gegroeid. Mooi om te zien, maar bovenal te horen. Oordeel zelf als de band speelt bij jou in de buurt.

Voor de liefhebbers van de Allman Brothers Band, DeWolff, Tedeschi Trucks Band, Little Feat, Warren Haynes, Gov’t Mule en Derek and the Dominos is de Leif de Leeuw band aan te raden. Wegens succes wordt dit jaar hun tour “Leif de Leeuw band plays Allman Brothers band” geprolongeerd. Raadpleeg de band website voor het speelschema.

Bekijk hier een aantal andere nummers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!