1-2’tje: ‘Democratisch proces Markthal is de grootste winst’

Woensdag 25 oktober 2023

Door Bart Lauw

Hoi Peter, 

Een mooi empathisch 1-2’tje van jou vorige week. Ik begrijp dat jij veel hebt meegemaakt met je broer, dus ik snap je extra betrokkenheid met het onderwerp. Zowaar een onderwerp waarbij wij beiden geen dispuut kennen. 

Wat gebeurt er toch ontzettend veel in de wereld momenteel en helaas betreft het veel leed. Van de week werd het mij allemaal even teveel en liep ik de deur uit om mijn hoofd leeg te maken. Ik liep naast  het aanpalende Marktplein en nam plaats op een van de nieuwe bankjes. Ook daar gebeurt heel veel, al is het klein bier in vergelijking met de wereldproblematiek. Lokaal is echter het nieuwe Marktplein een hot item. Ik keek naar de werkzaamheden die werden verricht, naar de opbouw van de nieuw te verrijzen Markthal. Het blijkt echt een flink bouwwerk. Ik vind het fraai worden. 

Beste Peter, hoe denk jij hierover? We hebben het er wel eens over gehad in de kroeg, maar toen was het nog een behoorlijk abstract onderwerp. Ik weet dat jij een fotoimpressie maakt van de voortgang van de Markthal, maar wat is jouw persoonlijke mening over dit project? 

Hooggespannen verwachtingen over de Markthal zijn een feit. Er zijn maar weinig lokale onderwerpen waar meer controverse over is binnen de samenleving dan over deze Markthal. Zelf ben ik blij dat die er eindelijk komt. Het heeft langer geduurd dan gepland en er is zelfs een wethouder politiek door gesneuveld, maar eindelijk is de houten constructie op het Marktplein dan toch echt aan het verrijzen. 

Tja Peter, de discussie binnen de publieke opinie betreft vaak het financiële plaatje. De uiteindelijke kosten van projecten zijn vaak hoger dan begroot. Dat is evenzo bij dit project. Oorspronkelijk werd er uitgegaan van een bedrag van 2,3 miljoen euro. De uiteindelijke kosten bedragen echter 5,8 miljoen euro. Een schrikbarende stijging van 3,5 miljoen euro. Om de feiten zuiver te houden benadruk ik dat dit niet alleen de Markthal betreft, maar het totale kostenplaatje van het gehele plein. Wat vindt jij van de financiële afdekking? 

Beste Peter, ik begrijp dat de Apeldoornse samenleving schrikt van deze financiële overschrijding, zeker in een tijd waarin iedereen de broekriem stevig moet aantrekken en daarom hoop ik dat bij de begrotingsbesprekingen hierover het laatste woord niet is gezegd.

Afgezien van het financiële plaatje ben ik blij met de komst van de Markthal. Het werd hoog tijd dat het Marktplein werd aangepakt. Na bijna vijfentwintig jaar was het vorige plein bouwtechnisch helemaal op. Het plein is nu gerenoveerd en vooral de verlichting in de avonduren is prachtig geworden. Wel mis ik een opvallend kunstwerk op het Marktplein, maar wellicht komt dat nog. 

Peter, het mooiste van dit gehele project is het democratisch gehalte dat ermee gepaard is gegaan. Van 7 december tot 17 december 2018 kon er worden gestemd op vier ontwerpen tijdens de ‘Plein van de stad’ verkiezing. Het plein met de meeste stemmen zou worden gerealiseerd. Niet vanuit een ivoren toren bepaald en besloten, maar inwoners hadden hier volmondig invloed op. Er werd gretig gebruik gemaakt van dit democratisch principe, bijna 30.000 stemmen en die uitkomst wordt nu gerealiseerd. 

Mijn voorkeur ging uit naar het witte bladerdak met podium voor muzikale evenementen, dat had heel fraai gestaan naast het stadhuis en de mogelijkheid van  livemuziek op het plein had ik geweldig gevonden. De meeste stemmen zijn echter naar de Markthal gegaan en nu het eindelijk zo ver is vind ik dat ook prima. We krijgen tenminste weer iets fraais op dat, tot voor kort, kale en saaie plein. Ik ben er blij mee en volg als buurman de ontwikkelingen van de constructie dan ook op de voet. Wel was het mijns inziens slim geweest om, bij de verkiezing van de ontwerpen, ook de kosten erbij te plaatsen, zodat het een minder controversieel onderwerp zou zijn geweest. Aan de andere kant zullen azijnz…, herstel, notoire criticasters, immer blijven bestaan. 

Beste Peter, wat was jouw gekozen ontwerp en hoe sta jij tegenover de in ontwikkeling zijnde constructie van ons Plein van de stad? Ik hoor graag.

Met constructieve groet,

Bart

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!