1-2’tje: ‘Goed dat de Markthal eindelijk wordt gerealiseerd

Woensdag 24 mei 2023

Door Bart Lauw

Beste Peter,

Dank voor je uiteenzetting over de tijdelijke studentenbrug. Je argumentatie heeft mij niet kunnen overtuigen. Het blijft verkwistend water naar de zee dragen. Of naar het Kanaal, dat kan natuurlijk ook.

Wel bijzonder dat we het eens zijn over de onwenselijke plek van het nieuwe zwembad. Zo vaak gebeurt dat niet. Het wordt in ieder geval een grote infrastructurele uitdaging aan de Vlijtseweg.

Peter, hoe denk jij eigenlijk over het nieuwe Marktplein? Deze week zijn ze eindelijk begonnen met de bouw van de Markthal. Ik juich het toe, maar wel met mixed emotions. Dat er wat moest gebeuren met het Marktplein was wel duidelijk, het vorige plein was echt op na twintig jaar. Het nieuwe plein zelf vind ik wel aardig geworden. De verlichting van het Marktplein in de avonduren is heel fraai. Natuurlijk, er zijn heus wel wat kritische kanttekeningen te maken, het mag nog bruisender, maar het is er wel op vooruit gegaan in mijn optiek.

Het meest positieve van alles vind ik het proces hoe dit plein tot stand is gekomen. Alle inwoners van Apeldoorn kregen in 2018 de kans hun stem uit te brengen op een van de vier ontwerpen en het idee met de meeste stemmen werd gerealiseerd. Zo simpel en democratisch kan het zijn. Vele reacties volgden. Uiteindelijk kreeg de Markthal de meeste stemmen. Naar welk ontwerp is jouw stem gegaan, Peter? Mijn voorkeur ging uit naar het ontwerp met het fraaie witte bladerdak. Dat zou qua stijl en kleur goed bij ons stadhuis hebben gepast. Volgens mij ben ik in Apeldoorn een van de laatste der Mohikanen die ons opvallende witte stadhuis wel kan waarderen. Ik vind het zelfs mooi, maar dat terzijde.

Uiteindelijk is het dus de Markthal geworden. Laten we hopen dat het het lange wachten waard is. Het zou er in 2021 al staan, maar komt er pas twee jaar later. Ook is er een wethouder door gesneuveld, figuurlijk uiteraard, maar enigszins controversieel is dit project dus wel. Persoonlijk zie ik nog niet voor me hoe een 17-meter hoog houten gebouw naast het strakke, moderne stadhuis een goede match gaat worden, maar ik wil dat eigenlijk pas beoordelen als het er staat. Het wordt in ieder geval een duurzame Markthal met een ecosysteem dat CO2 omzet naar hout en met zonnepanelen op het dak.

Het belangrijkste vind ik dat het saaie plein van de afgelopen jaren weer een upgrade heeft gekregen en deze Markthal past goed bij het groene karakter, de binnenstad als stadspark, dat de komende jaren zal worden gerealiseerd. Ik begreep dat nu snel de eerste opbouwfase van de Markthal een feit zal zijn en de eerste spijker geslagen gaat worden. Laten we hopen dat dit wel spijkers met koppen zullen zijn.

Beste Peter, mijn vermoeden is dat jij minder positief over de komst van de Markthal bent. Klopt dat? Ik hoor graag, maar maak er in ieder geval een zonnige week van.

Met genoegen groetend, Bart

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!