1-2’tje: ‘Laten we bruggen bouwen, niet letterlijk, maar figuurlijk’

Woensdag 21 juni 2023

Door Bart Lauw

Beste Peter,

Met grote verbazing lees ik je blog van vorige week. Je vertrouwen jegens de gemeente is tot onder het nulpunt gedaald lijkt het. Het is dat de mussen nu van het dak vallen van de hitte anders was mijn wijntje nu direct bevroren door de koude waarop jij over het gemeentebestuur van Apeldoorn schrijft.

Persoonlijk juich ik juist het initiatief over de vergroening van de binnenstad toe. Vooral de participatie met bewoners en ondernemers doet mij goed. Er zat ook een horecaondernemer die mee kon brainstormen en beslissen in de plangroep, dus er werd ook serieus naar hen geluisterd.

Dit is overigens het eerste project dat gemeente Apeldoorn doet op deze wijze met totale participatie van de inwoners en ondernemers. Lokaal besturen nieuwe stijl, al bezorgt die term begrijpelijkerwijze enig cynisme. Ik begrijp je kritische noot over de zorg van horeca-ondernemers en Apeldoorn doet niet onder aan de landelijke tendens van overregulering, maar in dit project lijkt echt een andere koers gevaren te worden.

Peter, begrijp mij goed, ik zeg niet dat ons gemeentebestuur alles geweldig doet. Er worden her en der echt wel fouten gemaakt en bij sommige onderwerpen frons ik ook wel eens flink mijn wenkbrauwen, maar met een negatieve blik, in jouw ogen een synoniem voor realisme, zijn er nooit constructieve bruggen gebouwd in communicatie en uitvoering en laten díe bruggen nou wél essentieel zijn in onze mooie gemeente i.t.t. de, in een vorig 1-2’tje gememoreerde, studentenbrug.

Ik herken ook jouw kritische noot over de al jaren leegstaande verfwinkel in de Marktstraat. Een doorn in het oog van zowel ons als omwonenden alsook de ondernemers in de straat. Nu weet ik uit betrouwbare bron dat er eindelijk iets mee gaat gebeuren binnenkort. Ik blijf hopen op een Jazzcafé met een mogelijkheid tot livemuziek en daarmee de leegte van Sam Sam, het cafeetje van Marja en Salon 1813 opvult, want daar is grote behoefte aan, maar dat is een persoonlijke wens.

Beste Peter, je wekt mijn nieuwsgierigheid met je opmerking dat je “vreemde verhalen” hebt gehoord over het evenementenbeleid van onze gemeente. Waar doel je in dezen precies op? Ik vind dat er best aardige evenementen zijn in Apeldoorn, al vind ik wel dat daarover meer ambitie uitgesproken mag worden door de raad en B&W en meer evenementen het levenslicht zullen zien in de nabije toekomst. Het Drakenbootfestival, dat net weer achter ons ligt voor dit jaar en landelijke allure uitstraalt, is natuurlijk jaar op jaar een succes en dat is mooi, maar de kleinere evenementen mogen wel een upgrade krijgen en meer omarmd worden door de mannen en vrouwen in ons witte huis aan het Marktplein. Heel mooi dat het Royal Light Festival een vervolg krijgt, ook Maaiveld is een succes, evenals de gratis te bezoeken zondagconcerten in het Oranjepark, maar er is zoveel meer ruimte voor nieuwe evenementen waardoor Apeldoorn op de kaart gezet kan worden en zal stijgen in uitstraling en allure. Ik weet van heel dichtbij dat er gewerkt wordt aan een doorstart van Jazz in the Woods, een begrip uit het verleden voor Apeldoorn en verre omstreken, maar ook de Nacht van Apeldoorn en het Cubafestival zijn evenementen die verworden zijn tot slechts herinneringen. Er valt op dit gebied de nodige stappen te zetten in ambitie.

Er is door de gemeente het nodige aan financiën binnengekomen het afgelopen jaar las ik in de Stentor, wellicht dat een deel hiervan besteed kan worden aan het evenementenbeleid. Als hieraan gewerkt gaat worden en dit samenvalt met deregulering zie ik hoop en toekomst voor de evenementensector van onze gemeente.

Wel werkt bovenstaande alleen met een constructieve opstelling jegens de overheid, Peter. Jij bent ook een pro-actieve Apeldoorner die deuren kan openen, zeker met een positieve instelling. Laten we daarvoor gaan i.p.v. een cynische benadering.

Apeldoorn heeft zoveel moois te bieden.

Laten we bruggen blijven bouwen, niet letterlijk met een gebouwde constructie, maar wel figuurlijk constructief.

Ik hoor graag jouw visie over ons gemeentelijk evenementenbeleid en wat je er zo vreemd aan vindt.

Maak er intussen een zomerse week van met een dito humeur. Cheers!

Bart

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!