1-2’tje: ‘Tachtig asielzoekers onderbrengen in Beekbergen is gedurfd’
Door Bart Lauw
Hoi Peter,
Dat was een kritische noot vanuit jouw pen in het 1-2’tje van vorige week. Weinig vertrouwen dat ons Apeldoorns bestuur die mooie groene plannen voor elkaar krijgt, kwam er concluderend uit jouw pennenvruchten.
Ik heb er wel fiducie in dat de gemeentelijke plannen m.b.t. het stadspark het levenslicht gaan zien. Time will tell.
Peter, heb jij de Stentor nog gelezen? Onze burgervader wil tachtig asielzoekers in Beekbergen plaatsen. Nog iets dat ik toejuich. Ik kan de gedachtengang van Ton Heerts wel waarderen. Het getuigt van een gedurfde visie. Niet met betrekking tot de asielzoekers zelf, daarvoor is angst mijns inziens ongegrond, maar wel durf wat betreft het draagvlak. De winter komt eraan en we weten wat voor druk er op Ter Apel ligt. Weerzinwekkende beelden zoals vorig jaar, van buitenslapende mensen in sneeuw, regen en kou, zijn nog steeds pijnlijk op mijn netvlies gebrand. Daarom geloof ik in de spreidingswet. Het gehannes en gezeul met mensen vind ik sowieso verwerpelijk, maar we hebben mijns inziens als rijk westers land wel de morele plicht asielzoekers op te nemen. Er is in NL echt nog wel ruimte om de medemens in nood te verwelkomen. Nee, niet in Ter Apel, daar nemen zij hun verantwoordelijkheid al volmondig, maar wel in andere delen van het land, zoals ook in onze gemeente. Ton Heerts ziet dat goed.
Beste Peter, ik vind het moedig dat de burgervader het empathische besluit heeft genomen asielzoekers op te nemen binnen onze gemeentegrenzen, ondanks het kritische draagvlak. Wachten tot het wetsvoorstel van staatssecretaris Van der Burg, de spreidingswet, wordt aangenomen of verworpen kan nog wel even duren, zeker met de verkiezingen voor de deur. Het wetsvoorstel kan weliswaar bij de publieke opinie op weinig bijval rekenen, maar we praten wel over mensen en die kunnen niet wachten op immorele electorale spelletjes. Ton Heerts toont moed om de stap wel te zetten 80 asielzoekers onder te brengen in Beekbergen. Het zal zó mooi zijn als dit precedent wordt omarmd door andere gemeenten en zo uit humane overwegingen de problematiek van Ter Apel wordt opgelost. Ik ben er trots op dat Apeldoorn daarin het voortouw neemt.
Beste Peter, ik weet het, de protesten die ontstaan bij een helpende hand n.a.v. dit probleem zijn een wijdverbreid terugkerend dilemma en zorgt voor een hardnekkig negatief sentiment. Angst is een slechte raadgever en onbekend maakt onbemind zijn, mijns inziens, twee gezegden die in deze problematiek opgeld doen. Is die angst voor asielzoekers eigenlijk wel gegrond?
Nederland heeft het Vluchtelingenverdrag uit 1951 ondertekend en daarmee hebben we de plicht, nog los van het humane aspect, om mensen in nood te helpen met opvang. Ik zeg bewust “in nood”, want het percentage asielzoekers dat opgevangen wordt is voor het allergrootste gedeelte daadwerkelijk extreme ellende in levensbedreigende situaties ontvlucht. Slechts 4% van de asielaanvragen in 2022 is afkomstig van veilige landers (bron: Immigratie- en Naturalisatiedienst IND). Naar hen mag je zeker kritisch kijken, maar het is echter wel een marginaal aantal op het totaal aantal aanvragen.
Ook hoor ik regelmatig dat eerst de problemen van de Nederlanders moeten worden opgelost als het dit onderwerp betreft. Hoewel ik vind dat de schrijnende situatie van mensen die huis en haard bewust achterlaten om in een gammel bootje de veiligheid op te zoeken, wetende dat de kans de overkant niet te behalen substantieel is, in mijn optiek eerder veiligheidzoekers dan gelukszoekers, in gradatie aanzienlijk anders ligt dan de problemen die we in eigen land hebben, zal ik die binnenlandse zorg nimmer bagatelliseren. Wel vind ik dat we in deze kwestie teveel spreken in termen van of/of binnen de samenleving i.p.v. en/en, iets dat polarisatie en ongenoegen in de hand werkt.
Beste Peter, toegegeven, ik weid teveel uit over dit onderwerp. Er valt ook zoveel over te zeggen. Een uiterst complex probleem, maar mede daarom ben ik fier op onze burgemeester dat hij een humaan standpunt in heeft genomen en 80 asielzoekers bed, bad en brood wil geven in onze gemeente, alvorens het langslepende wetsvoorstel de Kamers ingaat. Laten we trots zijn dat Apeldoorn een menselijke gemeente is die gemeente Ter Apel ter wille is in een gezamenlijk probleem, maar vooral hen die in de krochten van de ellende hebben gebivakkeerd, hulp wil bieden.
Amice Peter, ik zie aan de vluchtelingen en anderstaligen die ik vrijwillig de Nederlandse taal bijbreng, hoe belangrijk het is dat ze vanaf dag 1 taalles krijgen en datzelfde geldt voor dagbesteding. Daar moet in Beekbergen hoog op worden ingezet. Ik hoop zo dat de Apeldoornse samenleving dezelfde empathie laat zien als de burgemeester in deze situatie en hen welkom heet. Dat zal mijns inziens heel wenselijk, maar vooral ook heel menselijk zijn. Het gaat in onze SAMENleving immers om de toekomst, niet om de afkomst. Naar mijn idee heeft dat ook niets met de tegenstelling links of rechts te maken, maar alles met de menselijke maat. Ik ben heel benieuwd naar jouw visie in dezen.
Met warme groet,
Bart