1’2’tje: ‘Ieder zichzelf respecterende gemeente moet een fatsoenlijke lokale tv-zender hebben.’

Woensdag 30 augustus 2023

Door Bart Lauw

Beste Peter,

Heb je een fijne vakantie gehad? Het werkende leven is weer begonnen, de structuur en regelmaat keren langzaam terug en dat merk je aan alles. Ook het televisieaanbod vindt langzaam, maar zeker de weg terug naar de vaste programmering. Zomergasten vond ik deze zomer wederom goed, Theo Maassen heeft mij daarbij positief verrast. Op de nationale tv mis ik Matthijs van Nieuwkerk, Arjan Lubach en “Even tot hier” nog immer deze zomer, de drie hoofdredenen waarom ik vaak de tv aanzet, los van Femke Bol, Sifan Hassan, Mathieu van der Poel en Max Verstappen. Die laatste vier sportievelingen hebben mij vaak en genoeglijk laten juichen en schreeuwen voor de buis. 

Waarom ik hier op kom? Omdat jij mij, voor de zomer, via het 1-2’tje vroeg wat ik van de lokale tv vind. Eerlijk gezegd vind ik het lastig om daar een gefundeerde mening over te geven, aangezien er bij Samen1, de huidige lokale zender, geen echt Apeldoorns programma te zien is. Ik mis de lokale nieuwswaarde op die zender, met een verschraling van het tv-aanbod tot gevolg. Ieder zichzelf respecterende gemeente moet toch een fatsoenlijk lokaal tv-net hebben?

Ja, ik mis RTV Apeldoorn op de beeldbuis. Jij ook, Peter? De technische kwaliteit van die zender was niet altijd optimaal en bij geschreven berichten kon je soms gekromde tenen krijgen door sommige groteske taalfouten, maar er werden wel lokale berichten de ether ingeslingerd, vaak op een prettige wijze gebracht en met een aantal bekenden uit het Apeldoornse circuit dat werkzaam was bij die zender. Of het nu nieuws, sport, cultuur of evenementen betrof, het kwam wel tot je. Peter, dat is nu echt wel anders, mijns inziens. Natuurlijk is het lastiger geworden om de massacommunicatie optimaal te benutten nu Social Media zo’n grote rol in de maatschappij inneemt, maar als je als Samen1 een rol van algemeen nut in de samenleving wil gaan spelen, moet je wel aan je identiteit werken. Ik ben toch echt zeer ingeburgerd binnen onze gemeentegrenzen, maar ik zou niet weten wie er werkzaam is voor Samen1. Bij wie moet ik terecht als ik info wil doorgeven aan de lokale zender, hoe is men te bereiken? Het is echt armoe troef wat betreft de lokale tv momenteel. Spijtig dat men tv-Apeldoorn toch niet de licentie heeft gegeven. Zij hebben zich bewezen in het verleden i.t.t. Samen1 in het heden.

Op vakantie vond ik het heerlijk, weinig tv, maar terug in eigen huis en haard vind ik het wel prettig het lokale nieuws en de culturele agenda met één druk op de knop bij de hand te hebben. Helaas is dat momenteel een utopie. Een schraal tv-aanbod is vervelend, maar een lokale zender waar je je niet mee kan identificeren en nee, dat hoeft echt niet van het niveau NPO of CNN te zijn, vind ik wel media-armoede troef.

Heb jij de beeldbuis nog vaak aangezet in de vakantie, beste Peter? Toegegeven, ik kijk met meer genoegen naar jouw reflectie via ons internet-medium dan naar een beeldscherm, zeker als dat laatst genoemde medium leegte bevat, zowel letterlijk als figuurlijk.

Ik hoop dat het gemeentebestuur zich hierover nog eens achter de oren krabt, want dit is een gemiste kans mijns inziens. 

We gaan het zien!

Groetend, Bart 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!