1-2’tje: We zijn er weer!

Woensdag 14 januari 2015

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hoi Peet,

Het heeft even geduurd, mijn zomerstop. De zomerstop bleek een writersblock te zijn geworden. Dat gebeurt wel eens, dat er in je leven zoveel dingen plaats vinden die tegelijk je aandacht en/of je zorg nodig hebben, dat er voor andere zaken gewoon geen ruimte en geen energie is. Dingen die je wel wilt delen, maar niet met iedere lezer van Apeldoorn Direct. Dat was bij mij het afgelopen halfjaar het geval en het heeft iets langer geduurd dan ik van tevoren in kon schatten.

Maar het nieuwe jaar is weer volledig van start, de dagen worden weer merkbaar langer en ook bij mij is de zin en de energie weer terug om me met “wereldse” zaken bezig te houden.

Dat wereldse hebben we de afgelopen week wel heel letterlijk kunnen nemen. Een week waarin getracht is de satire de nek om te doen, onze Westerse vrijheid van meningsuiting. En hoe belangrijk blijken wij dat te vinden! Getracht inderdaad, tot afgrijzen van letterlijk de hele wereld, zelfs de niet-extrimistische moslim-wereld. Het heeft niet het gewenste effect gehad, er zijn nog nooit zoveel exemplaren van de Charlie Hebdo verkocht als deze week.

Het gebeurt zo vaak dat religie gebruikt wordt om denkbeelden, oordelen etc. goed te praten, religie als dekmantel. En dat is niet alleen bij extremistische moslims zo, dat geldt voor eigenlijk alle extremisten. Ik geloof nog steeds heilig dat als er een God is, en of je die nu God, Allah, Boeddha, Jaweh of hoe dan ook wilt noemen, dat deze liefde zou prediken. Zonder onderscheid. Elke God zou afkeer hebben van wat er uit naam van hem (of haar) momenteel gebeurt.

Daarom: wees lief voor elkaar, laat elkaar in je waarde en heb respect voor een ander, zelfs al houdt hij of zij er een compleet andere denkwijze op na.

Tot gauw en liefs,

Jook

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Woensdag 8 april 2015

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hey Peet,

Tja, dat management…. Sinds ik dat zelf heb gedaan voor een paar Apeldoornse bands kijk ik er wel wat milder tegenaan. Maar je hebt gelijk, sommigen slaan door. En dan is het soms moeilijk om je geduld te bewaren. Ik hoop trouwens dat je genoten hebt van Ian Parker, met je Chrisje!! Maar daar twijfel ik niet aan.

Ik heb vandaag een dagje genoten, met mijn sisje. Lekker even bijkletsen, winkelen, eten, drinken, in het zonnetje zitten met mijn zus, zonder verdere verantwoordelijkheden of kinderen die ertussendoor tetteren. Soms is dat gewoon even nodig en heel fijn!! Van een beetje zon knapt een mens sowieso op. Wat dat betreft belooft het een prachtig weekend te worden. Maar niet alleen voor wat betreft het weer wordt het een veelbelovend weekend; er is ook veel te doen aanstaande zaterdag en zondag, de agenda van Apeldoorn Direct puilt letterlijk uit! Zondag belooft helemaal een hoogtepunt te worden met de grote wijnproeverij van Chateau het Loo, de kunstroute door De Stentor, en in dit kader de onthulling van de Nachtwacht bij Jack’s Art. En laat die nu toevallig bij ons in het pand zitten!

Niemand kan beweren dat Apeldoorn suf, saai of zoiets is. Er wordt veel actie ondernomen om ons dorp op de kaart te zetten, vaak met steun van de gemeente. Ook het team “Doorkomst Roparun door Apeldoorn” is weer heel actief om in de nacht van 1e op 2e Pinksterdag (24 op 25 mei) een feest te maken van deze gebeurtenis. Ruim 100 teams zijn dan op zaterdagochtend vertrokken vanuit Hamburg, om in estafettevorm naar Rotterdam te lopen, om zo geld in te zamelen voor mensen die moeten dealen met kanker! Rond 22.00 uur op zondagavond zullen de eerste teams het centrum van Apeldoorn bereiken, waaronder later op de avond ook ons Apeldoornse team, de Ecorunners!

Wij proberen van dit evenement weer een enorm feest te maken en zo op onze manier Apeldoorn op de kaart te zetten! In eerste instantie gaat het er om dat de lopers, fietsers en ondersteuners uit de teams in Apeldoorn een steuntje in de rug krijgen, zodat ze nog een boost krijen om de laatste ca. 150 kilometers vol te houden. Maar de Roparun wordt steeds bekender, en krijgt steeds meer persaandacht! We kunnen de plannen nog niet heel concreet melden, er hangt nog e.e.a. af van vergunningen enzo. Maar ik wil wel vast onze lezers vragen om in deze Pinksternacht vuur door te geven in het centrum van Apeldoorn! Vuur voor de sporters, die hun tweede, helse nacht in gaan. Die de o, zo zware laatste loodjes nog moeten dragen.

Fijn weekend Peet, ik kom je vast ergens tegen!

Liefs, Jook

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?