1-2’tje: We zijn er weer!

Woensdag 14 januari 2015

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hoi Peet,

Het heeft even geduurd, mijn zomerstop. De zomerstop bleek een writersblock te zijn geworden. Dat gebeurt wel eens, dat er in je leven zoveel dingen plaats vinden die tegelijk je aandacht en/of je zorg nodig hebben, dat er voor andere zaken gewoon geen ruimte en geen energie is. Dingen die je wel wilt delen, maar niet met iedere lezer van Apeldoorn Direct. Dat was bij mij het afgelopen halfjaar het geval en het heeft iets langer geduurd dan ik van tevoren in kon schatten.

Maar het nieuwe jaar is weer volledig van start, de dagen worden weer merkbaar langer en ook bij mij is de zin en de energie weer terug om me met “wereldse” zaken bezig te houden.

Dat wereldse hebben we de afgelopen week wel heel letterlijk kunnen nemen. Een week waarin getracht is de satire de nek om te doen, onze Westerse vrijheid van meningsuiting. En hoe belangrijk blijken wij dat te vinden! Getracht inderdaad, tot afgrijzen van letterlijk de hele wereld, zelfs de niet-extrimistische moslim-wereld. Het heeft niet het gewenste effect gehad, er zijn nog nooit zoveel exemplaren van de Charlie Hebdo verkocht als deze week.

Het gebeurt zo vaak dat religie gebruikt wordt om denkbeelden, oordelen etc. goed te praten, religie als dekmantel. En dat is niet alleen bij extremistische moslims zo, dat geldt voor eigenlijk alle extremisten. Ik geloof nog steeds heilig dat als er een God is, en of je die nu God, Allah, Boeddha, Jaweh of hoe dan ook wilt noemen, dat deze liefde zou prediken. Zonder onderscheid. Elke God zou afkeer hebben van wat er uit naam van hem (of haar) momenteel gebeurt.

Daarom: wees lief voor elkaar, laat elkaar in je waarde en heb respect voor een ander, zelfs al houdt hij of zij er een compleet andere denkwijze op na.

Tot gauw en liefs,

Jook

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Vrijdag 8 mei 2015

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hi Peet,

Ik ben niet zo van de “uit-amerika-overgewaaide-commerciele-feestdagen”, Valentijnsdag is leuk zoals het bedoeld was, maar is mij te commercieel geworden, dat gebeurt ook met de van oorsprong christelijke feestdagen; Pasen en Kerst verworden tot vreetfestijnen. Geen christelijke gedachten in de winkels rond die periodes. Ik hou er niet zo van. De oorsprong van deze feestdagen vind ik wel belangrijk en waardevol.

Moederdag (en vaderdag ook) vind ik dan weer een heel ander verhaal. Sinds ik zelf moeder ben, weet ik dat het hard werken is, moeder-zijn. En natuurlijk krijg je er veel voor terug, de glimlach van je baby als ze je herkent is onbetaalbaar. Maar het gaat niet vanzelf, moederen. Je doet wat je hart je ingeeft, overweegt altijd wat het juiste is voor je kind. En dan gaat ze puberen en begint het grote loslaten. Wat laat je toe, wat vind je (nog) niet nodig. Ze wil haar vleugels uitslaan en de wereld ontdekken. En dat moet ze ook, maar eigenlijk wil ik dat ze nog even klein blijft, haar blijven beschermen. Wat zij dan (soms zelfs terecht denk ik) echt achterlijk vindt. “Je kunt me vertrouwen, mam”. En dat kan ik! Maar of ik de rest van de wereld ook zo vertrouw? En aan kleine dingen merk ik dat ze me ook weer niet zó achterlijk vindt.

Sommige mensen zijn helemaal niet zo blij met hun moeder. Erg vind ik dat! Misschien is je moeder niet altijd de moeder die je jezelf wenst; je moeder is wel altijd alleen de moeder die zij kan zijn, of heeft kunnen zijn. Moeders zijn namelijk geen automaten die altijd draaien wanneer het kind wenst (wel vaak trouwens), een moeder is ook een mens, met wensen, gedachten en gevoelens. Die soms misschien niet matchen met die van haar kind, maar de liefde van moeders is oneindig, ook al begrijpen moeder en kind elkaar niet altijd.

Vandaar, hulde aan alle moeders! Moederdag mag van mij! Mijn moeder komt zondag gezellig bij ons eten en ze krijgt van mij en mijn zusje iets waarvan wij denken dat ze heel blij wordt. Gewoon omdat ze het verdient!

Ik wens jou en je lief een heel gezellige moederdag met (een deel van) jullie kroost!

Liefs,

Jook

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?