19 december 2014: Vriendenfeest Gigant: wat een feest!

Woensdag 24 december 2014

Door Pedro Waldenaar

Rob Ulrich

Een leuke geste om 1 keer per jaar de vrienden van Gigant in het zonnetje te zetten; geheel gratis een fantastische avond aanbieden. Iedereen die lid is van Gigant is welkom. En dat hebben de medewerkers van Gigant geweten: drie bomvolle filmzalen; de popzaal behoorlijk gevuld; een goed gezelschap in de foyer en in het muziekcafé dringen voor een consumptie. Het publiek is gemengd: jong en oud is op dit feest afgekomen. Een snapshot aan indrukken van het volle en geweldige programma:

De film Samba

Het begon met de film Samba: in alle zalen van Gigant draaide dezelfde film; 300 mensen waren hier op afgekomen op deze prachtige film te zien.

De film Samba, van dezelfde filmmakers van Intouchables, is het verhaal over een Senegalees, die al 10 jaar illegaal in Frankrijk werkt en nog maar steeds niet verder op de loopbaanladder is gekomen. Hard werken en weinig verdienen en ook nog een dreigende uitzetting boven het hoofd. Juist op dat moment verschijnt Alice: deze dame valt als een blok voor hem. Beiden worstelen met het leven; daarin vinden ze elkaar. Veel tijd wordt er in de film verloren aan allerlei gedoe rondom de slechte arbeidsomstandigheden van Samba. Pas op het eind komt de film tot zijn recht: de zon breekt voor hen dan echt door; een gelukkig einde.

Double U Jazz: pop & jazz ballads

In de foyer speelt ondertussen Double U Jazz; Wilco Stronks en Willie Kers brengen prachtige liederen ten gehore. Pop, Jazz en ballads wisselen elkaar af; het is heerlijke muziek om even bij te praten, de week door te nemen en alvast na te denken over het Kerstdiner. Easy listening: meegenomen worden op de sensuele stem van Willie Kers, die prachtig wordt begeleid door Wilco. Willie speelt met haar stem: van omfloerst naar krachtig; kippenvel.

The Royal Engineers

Na dit heerlijke concert op naar het muziekcafé: The Royal engineers spelen: compleet tegenover gesteld aan de luistermuziek van Double U Jazz: deze band slingert de muziek het café in; zeer stevige rock maakt het niet meer mogelijk om een gesprek te voeren. Vreselijk enthousiast speelt deze zeskoppige band uit Utrecht hun repertoire. Het spat er werkelijk vanaf. Oordopjes zijn hier wel verplicht.

Leeways

Inmiddels is de film afgelopen en stroomt het publiek naar de popzaal. Deze is behoorlijk gevuld en we mogen de Arnhemse band Leeways aanschouwen. De leden van deze band brengen prima reggaemuziek die staat als een huis; stilstaan is er niet meer bij. De band maakt er een waar feestje van en de zaal geniet; gedanst wordt er of het leven er van af hangt. De sfeer wordt geweldig; het bloed stroomt door de aderen; de muziek dringt door tot elke vezel: dit is muziek om elke verjaardag mee op te luisteren; je hebt totaal geen last meer van een vervelende oom of tante: die zijn al lang naar huis. Vol plezier verlaat het publiek de popzaal op weg naar het laatste concert van deze avond. Het kan niet op!

De Blue Grass Boogiemen

Om circa half twaalf in de avond begint in het muziekcafé de Blue Grass Boogieman; kunstenaars die een van de meest pure vormen van Amerikaanse rootsmuziek maken. Vier heren in blauwe spijkerbroek die de Blue Grass in hun genen hebben; Amerika komt tot ons; het land van Oom Tom weten zij prima tot leven te brengen; ik zie Kentucky voor me. De vijfsnarige banjo is een verplicht instrument. De band toert al vele decennia door Nederland, Europa en Amerika. Het is muziek die, na een lange dag van hard werken, vrolijk maakt; sterker nog: opgewekt is hier het juiste woord.

Te merken is, is dat dit vier bandleden al vele jaren samenwerken. Er wordt perfect samengewerkt en de performance is aanstekelijk. Ze krijgen het publiek aan het dansen. De sfeer wordt vrolijk; bijna extatisch. Een geweldig einde van een geweldig feestje: alle betrokkenen van Gigant: leuk en ontzettend bedankt! Een goed 2015 toegewenst!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!