2 Apeldoorners in New York

Vrijdag 5 augustus 2016

Door Redactie

Onafhankelijk van elkaar manifesteren twee Apeldoornse kunstenaars zich in de maand augustus en september in New York. Het gaat om Jasper van der Graaf, onder meer bekend van zijn muurschilderingen in het Gigant Café en het ACEC en om Bas Fontein, die dit jaar de Prinsengang verrijkte met ludieke lichtbakken.

Jasper van der Graaf:

Hoe belandt je vanuit Apeldoorn in New York?
,,Ik werd uitgenodigd door het internationaal opererende kunstinitiatief uit Frankrijk Look&Listen om mee te doen aan een grote groepstentoonstelling The Black & White Project in Brooklyn bij kunstruimte Transmitter. Mijn deelname wordt ondersteund door het Mondriaanfonds.”

Wanneer ga je erheen? wat ga je daar allemaal doen? Is er ook tijd voor ontspanning?
,,Ik ga de tweede week van augustus. Eerst verder voorbereiden in het vliegtuig, daarna verf kopen op 3rd Avenue, daarna 2 dagen aan het werk met de muurschildering. Daarna de opening. Dan heb ik nog anderhalve dag om andere initiatieven te bezoeken.”

Wat vind je ervan dat je hiervoor helemaal naar New York mag?
,,Ik vind het een hele mooie kans: mooie plek, mooie groep.”

Wat verwacht je van het publiek in New York, ze zijn daar natuurlijk wel wat gewend?
,,Ik denk niet dat ik een veel kritischer publiek in Amerika zal hebben dan in Nederland, ik doe in ieder geval net zo mijn best als overal, en dan komt het vast prima in orde. Ze hebben me in ieder geval gevraagd om mijn werk, dus zullen ze dat zien zitten. Er doen circa 100 kunstenaars mee met bestaand werk, ik ben gevraagd om een grote muurschildering ter plekke te maken.”

Wat betekent dit voor je verdere loopbaan als beeldend kunstenaar?
,,Internationale projecten zijn altijd goed voor de kunstcarriere. We zien meer kunstenaars de landsgrenzen oversteken, zoals bijvoorbeeld ‘onze’ Guido Nieuwendijk, Bas Fontein, Marije Vermeulen, ikzelf, en eerder en nu Cees en Camiel Andriessen. Supermooi natuurlijk.”

Meer informatie over dit initiatief is te vinden op Transmitter’s Black and White Project

Bas Fontein:

Waarom presenteert een tekst- en boekenfreak zich in New York?
,,Ik zou mezelf geen freak noemen, eerder een liefhebber. Ik maak als kunstenaar boeken, met tekst en fotografie en deze geef ik uit onder de noemer uitgeverij BASBOEK. Dat doe ik al ruim vijftien jaar. In deze hoedanigheid doe ik mee aan de New York Art Book Fair, jaarlijks het grootste en beste podium voor makers van kunstenaarsboeken. Met mijn eigen boeken op deze prestigieuze beurs staan, is voor mij al jaren een stip aan de horizon. Om dit te bereiken heb ik afgelopen jaar met een aantal collega boekenmakers Dutch Independent Art Book Publishers (DIABP) opgericht. Met dit collectief zijn we (met een kleine 300 andere boekenmakers) uit ruim 1000 wereldwijde aanmeldingen geselecteerd, daar ben ik super blij mee.” 

Hoe zou je de manifestatie waar je aan deelneemt kwalificeren?
,,Als top of the bill in de niche waar ik me met mijn kunst in begeef.”

 Wat verwacht je als spin-off voor je eigen carrière?
,,Geen idee, met dat soort dingen houd ik me nooit bezig. Ik leef echt van tentoonstelling naar nieuw boek, van lezing naar presentatie, van lichtbak naar foto, enz. De beurs zal genoeg gaan opleveren, zowel in omzet als nieuwe contacten, daarvan ben ik overtuigd. Maar ik probeer dit van tevoren niet in te vullen, dat vind ik saai en bovendien lopen dingen toch altijd anders dan ik denk.” 

Wanneer ga je erheen? wat ga je daar allemaal doen? Is er ook tijd voor ontspanning?
,,De beurs is van 15 tot 18 september, ik ga er een kleine week naartoe. Het is opbouw, drieënhalve dag hard core beurs, afbouw, dan blijft er niet veel tijd over. Maar uiteraard zal ik proberen zoveel mogelijk te zien en te beleven. En shoppen natuurlijk, ook belangrijk.”

Wat vind je ervan dat je hiervoor helemaal naar New York mag?
,,Ik vind het kicken, voel me trots en vereerd en tegelijkertijd denk ik: het is mijn werk, het is mijn kunst, ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen het zien. Dus ik zie het ook als een logisch gevolg van mijn ambities.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

1 REACTIE

Roelof Rump

Roelof Rump 5 augustus 2016 om 21:56 uur

succes beiden

ReagerenLet op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Elke maandag ons nieuws in de mail?