Help de bevolking van Oekraïne

Familiedrama over geld en geluk in Orpheus

Zaterdag 30 april 2016

Door Redactie

Kurt Van der Elst

Het Nationale Toneel is op zondag 17 april in première gegaan met de voorstelling The little foxes. Dit familiedrama over geld en geluk is op dinsdag 3 mei om 20 uur te zien in Theater Orpheus in Apeldoorn.

The little foxes is geschreven door de Amerikaanse Lillian Hellman. Het stuk ging in 1939 in première op Broadway en is nu na ruim vijfenvijftig jaar weer te zien in de Nederlandse theaters. Antoine Uitdehaag regisseert het stuk: ,,Het is een voorrecht om dit meesterlijke stuk eindelijk weer in Nederland op de planken te zetten. Een klassieker met grote en actuele thema’s, een spannend plot en prachtige rollen voor de acteurs.”

Synopsis

In een plaatsje in het Zuiden van de Verenigde Staten kan Regina Giddens het wel uitschreeuwen. Zij verlangt hartstochtelijk naar een zelfstandig bestaan. Weg uit de saaie provincie en weg van haar zieke man, de bankier Horace, van wie ze financieel afhankelijk is. Wanneer haar broers Ben en Oscar met een grote investering een fortuin kunnen maken, dwingen ze Regina via de bank van haar man het geld bijeen te brengen. Dit is haar kans. IJskoud slaagt ze erin haar broers het grootste deel van het vermogen te ontfutselen. Wanneer Regina op een sluwe en onverbiddelijke wijze de macht en het geld in handen krijgt, maakt ze zich los uit de knellende familiebanden. Eindelijk is ze rijk en vrij. Maar ook volkomen alleen.
Met Jappe Claes, Sallie Harmsen, Antoinette Jelgersma, Anniek Pheifer, Mark Rietman, Betty Schuurman, Pieter van der Sman, Joris Smit, Bram Suijker.

Tekst Lillian Hellman, regie Antoine Uitdehaag, vertaling Tom Kleijn, dramaturgie Rezy Schumacher, toneelbeeld Thomas Rupert, kostuums Sabine Snijders, muziek Paleis van Boem, lichtontwerp Marc Heinz.

Kaarten vanaf 25 euro zijn te koop via www.orpheus.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?