Band Heavyball in Gigant Café: Vitaminen voor de geest en het lichaam

Donderdag 23 oktober 2014

Door Pedro Waldenaar

Gerard Oltmans

Zondagmiddag; Gigant Café; 16.15 uur: HeavyBall treedt op. Nog een prachtige zondagmiddag in oktober; warm; dankzij of ondanks de klimaatverandering. Van mij mag de zon blijven schijnen tot eerste kerstdag en zeker op zondagmiddag. En zeker met deze Londense band; geboren in Nottingham: HeavyBall. Tussen een enorme geluidsinstallaties, vier heren, die toeren door Europa; en samen hebben opgetreden met de Kaiser Chiefs; dat moet zeker toch wat zijn.

Als de zanger van de band begint aan zijn eerste song, Another Country, doet zijn stem me onmiddellijk denken aan de frontman van The Police. Sterker nog, deze stem is beter. De muziek klinkt stevig: “You get what you want, but you lost what you have”. Daar draait het om bij deze muziek: Leef mee, beweeg mee, doe mee, ga mee; dat is de enige manier om te overleven. Tijd om er over na te denken is er niet; de nummers volgen er elkaar in hoog tempo op.

De roots van deze band liggen in Engeland; geboren in het tijdperk van Thatcher; het protest zit in de genen. Dit is waar te nemen in de trotse houding van de bandleden: zelfverzekerd brengen zij hun songs. Arbeidersmuziek: recht uit het hart, ongepolijst, de microfoon in en het geluid het café uit. De sound is donker; maar optimistisch; om vrolijk van te worden; een talent om donkere muziek een optimistische zet te geven.

Skamuziek: tussen de tellen van de vierkwartsmaat worden zeer nadrukkelijke accenten gelegd, die leiden tot de typische skastijl. Deze stijl past precies hier bij: opgewekt; energiek en plezierig. Je merkt dat dit uitstraalt op het publiek: er wordt gedanst en er wordt gedronken op het leven. De sfeer wordt gezellig; zelfs uitbundig. De tijd vliegt; na het laatste nummer: “Black Eyed Friday”, volgt gelukkig een toegift.

Binnen loopt de temperatuur op en ook buiten is het nog steeds warm; de terrassen zitten vol; het is nog lang geen maandagochtend. Heavyball; ik voel me een stuk lichter. Dat kan muziek met je doen; dat kan Heavyball met je doen.

Bandleden: Matt Salusbury: vocals and guitar: Habs Salusbury: drums; Johnny Eveson: Bass and Tom Frost: guitar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!