Bundelpresentatie Johanna Geels: feestje van woorden

Dinsdag 25 januari 2011

Door Judith Velthuizen

Op het moment dat Johanna Geels een aantal gedichten uit haar nieuwe bundel Detox voordraagt, gebeurt er iets in in artcafé SamSam. Er ontstaat een soort vacuüm. Een wereld op zich. De wondere wereld van Johanna om precies te zijn. Waar uit tegenstellingen de waarheid groeit. Waar je heel even naar binnen mag. Om, begeleid door haar heldere stem en de betoverende gitaarmuziek van Mark Beumers, te worden meegezogen in woorden.

En een waarachtig feestje van muziek en woorden was het, afgelopen zondagmiddag. Mede door de aanwezige collega-dichters en schrijvers. Lammert Voos bijvoorbeeld, die de middag presenteerde. Ook Jan Zwaaneveld, Willem Bierman en redacteur Koen Vergeer beklommen het podium. De eerste twee om een gedicht voor te dragen. De laatste om uit te leggen waarom de poëzie van Johanna zo goed is.

Bovenal waren het de kinderen van Johanna die verrasten en bewezen dat de creatieve appel niet ver van de boom is gevallen. De Sam luisterde ademloos toen dochter Sterre liet horen hoe ongekend prachtig ze kan zingen. Daar gaat de wereld nog veel van horen, dat kan niet missen. Zoon Dani leerde ons in een zelf geschreven gedicht op muziek en met podiumflair dat wij ‘het moeten laten gaan’. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Verzadigd van al dat moois keerde ik huiswaarts. Blij dat er weer een misverstand de wereld uit was geholpen. Gedichten zijn helemaal niet moeilijk. Gedichten zijn fijn. Daar mag je gewoon van genieten.

Foto: Caroline van der Waal

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!