Cast begint met repetities ‘Aan de Vooravond’

Woensdag 26 februari 2020

Door Ben Eggermont

Zoals we in november vorig jaar al konden melden, zal in Theater Orpheus het theaterstuk ‘Aan de Vooravond’ van toneelschrijver Eli Asser weer op de planken worden gebracht. Begin deze week kwam de hele cast bijeen voor een onderlinge kennismaking en de eerste, in dit geval publieke, lezing van het scenario.

De dramatische gebeurtenissen die hier in januari 1943 hebben plaatsgevonden in de psychiatrische instelling ‘Het Apeldoornsche Bosch’, nu bekend als het Woonzorgpark Groot Schuylenburg, krijgen in dit stuk een heel persoonlijke, intieme en indringende context. Voor deze opvoering, een productie van Theater Orpheus samen met Jori Hermsen Producties, is regisseur en theatermaker Jori Hermsen aangezocht. Nu de professionele- en amateurcast is samengesteld kan het echte werk beginnen. Aan de oorspronkelijke tekst zijn door de regisseur met toestemming van de familie Asser een paar elementen toegevoegd.

Het stuk schetst wat er zich de avond voorafgaand aan de deportatie van de patiënten en het personeel gebeurde op een verpleegafdeling. Vier jonge mensen een verpleegster, 2 krankzinnigenverplegers in opleiding en een schoonmaakster zien zich geplaatst voor vrijwel onoplosbare dilemma’s. Gewetensvragen stormen op hen af en dat in aanwezigheid van een cynische, dwarse maar humorvolle patiënt. En het onvermijdelijke gebeurt.

De inbreng van Apeldoornse amateurs

Vele Apeldoorners hebben gereageerd op de oproep zich aan te melden als vrijwilliger. Zoals de jonge Ties van Duinkerken, die ook meedeed aan Show Apeldoorn afgelopen jaar. Ties had tijdens de eerste lezing al gelijk een inbreng. Ties: ,,Ik vind het heel mooi om mee te doen, echt een mooie ervaring.” Zo ook Gerda de Jong, die vanuit de ASK al toneelervaring meeneemt. De interesse voor psychiatrie en haar dagelijks werk prikkelden Daniëlle Esbach om zich op te geven als vrijwilliger. Marjolein den Boer ziet het als een stap naar haar toekomstige carrière op het podium. Naast deze 4 mensen zijn er nog velen die hun medewerking geven aan deze voorstelling als danser, zanger, muzikant of anderszins.

De professionele cast

Voor de rol van patiënt Aaron heeft regisseur Jori acteur Bas Keijzer aangezocht. Bas is een veelzijdig acteur naast zijn tv- en filmwerk is hij ook regelmatig op de planken zoals in ‘De kersentuin’ en ‘Advocaat van de duivel’. ,,Ik kende het stuk en de geschiedenis niet. Het boeide me direct. Fijn samen werken met jonge mensen, spreekt mij aan”, zegt Bas. De rol van Matthieu wordt vertolkt door acteur Lester van Olffen in 2017 afgestudeerd aan de Toneel Academie Maastricht. ,,Hetzelfde jaar waarin Peter afstudeerde in Amsterdam”, memoreert Lester.

Emma Remmelts (ja, familie van), derdejaars student aan de HKU Theater in Utrecht speelt de rol van Judith de schoonmaakster. Emma: ,,Dit is een prachtige stageopdracht voor me, ben er heel blij mee.” Voor de rol van Barend castte Jori de in 2017 aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie afgestudeerde Peter Boven. ,,Ik had geauditeerd voor Matthieu maar uiteindelijk werd het toch Barend. Paste beter bij wie ik ben.” Jessica Zeylmaker neemt de rol van kinderleidster Rosa op zich: ,,De dilemma’s die het stuk oproept vind ik interessant en boeiend”, verduidelijkt Jessica.

De eerste lezing verliep goed, ze hoorden nu elkaars stem en ze konden nu voor het eerst ervaren hoe dat samen klonk. De aanwezigheid van publiek, niet gebruikelijk, zorgde voor een extra dimensie aan het lezen. Na bijna 2 uur met een onderbreking van zo’n 10 minuten stapte iedereen tevreden op voor de nazit in het restaurant. ,,Vanaf morgen betekent het, 6 weken lang hard werken van dinsdag tot vrijdag om er een mooie voorstelling van te maken voor de premiere op woensdag 15 april”, meldt regisseur Jori ter afronding.

Funding

Om deze omvangrijke productie te kunnen bekostigen is er een crowdfunding actie gestart waar je je bijdrage voor decor en kostuums kunt geven voor deze productie.

Waarom, wanneer en waar

De gebeurtenissen rondom ‘Het Apeldoornsche Bosch’ zijn onlosmakelijk verbonden aan de oorlogsgeschiedenis van Apeldoorn. In het onlangs geopende Herinneringscentrum Apeldoornse Bosch kan je kennisnemen van deze geschiedenis. De voorstelling ‘Aan de Vooravond’ geeft je een blik op deze gebeurtenissen vanuit een heel ander perspectief.

Op woensdag 15 april is de première in de Rabobankzaal van Theater Orpheus 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!