Stichting Apeldoornsche Bosch, CODA en ’s Heeren Loo realiseren Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

Vrijdag 10 januari 2020

Door Redactie

Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers daarvan blijft belangrijk. De oorlog heeft ook z’n sporen nagelaten in Apeldoorn. Waaronder bij ‘Het Apeldoornse Bosch’. Daar wordt op zondag 26 januari een Herinneringscentrum geopend.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd Het Apeldoornsche Bosch namelijk door de Duitsers ontruimd. Bijna 1300 mensen, psychiatrisch patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd en keerden niet meer terug. Er zijn al verschillende projecten geweest om de gebeurtenissen in het Apeldoornsche Bosch te herdenken, maar vanaf zondag 26 januari komt er een permanent project om de verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch te blijven vertellen. Op deze plek spelen verschillende thema’s zoals: vrijheid, veiligheid en vluchten een grote rol. Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei opent het Herinneringscentrum op zondag 26 januari.

Het stukje bos aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, Het Apeldoornsche Bosch, was een Joods-psychiatrische instelling van 1909 tot 1943. Nu is ‘s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg op dit terrein gevestigd. Het Herinneringscentrum is te vinden in de voormalige woning van Philip Fuldauer. Hij was pedagoog en directeur van het Paedagogium Achisomog, de kinder- en jeugdafdeling van Het Apeldoornsche Bosch.

Plek voor kinderen en jongeren?

Op de begane grond van de woning is een expositie ingericht die het verhaal vertelt van de instelling die Het Apeldoornsche Bosch ooit was en van de ramp die zich daar in januari 1943 heeft voltrokken. Philip Fuldauer is een van de 7 personen aan de hand waarvan het verhaal van Het Apeldoornsche Bosch in de villa tot leven komt. Andere personen zijn onder meer Greta Swart, Mischa Hillesum en Pauline Vomberg.

Op de eerste verdieping zie je hoe de geschiedenis een rol speelt in de actualiteit. In 4 kamers gaan groepen kinderen en jongeren aan de slag met thema’s als vrijheid, vriendschap, veiligheid en vluchten. Verschillende activiteiten moeten ervoor zorgen dat we blijven praten over vrijheid en wat dat betekent. Met projecten voor en met het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo is het herinneringscentrum nadrukkelijk juist bedoeld als een plek voor kinderen en jongeren.

Samenwerkingspartijen

Het Herinneringscentrum op het voormalige terrein van Het Apeldoornsche Bosch is het resultaat van samenwerking tussen de Stichting Apeldoornsche Bosch, CODA en ’s Heeren Loo en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, vfonds, VSBfonds, Veluwe Remembers, Erfgoed Gelderland, Erfgoedplatform Apeldoorn, Stichting Rebekka Grunwald Wagenaar en de Firma Lakfa.

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is bereikbaar met de auto (parkeren bij Omnisport) of met het openbaar vervoer (station Osseveld of station De Maten).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!