Help de bevolking van Oekraïne

DAAAG tegen Racisme

Maandag 16 maart 2015

Door CODA

Op zaterdag 21 maart staan we tijdens de Internationale dag tegen racismestil bij de strijd tegen racisme en discriminatie. In Apeldoorn besteden CODA, Markant en Stimenz||Art.1 met uiteenlopende activiteiten aandacht aan deze dag waarbij het thema ‘racisme’ een centrale rol speelt.

In Nederland hebben de afgelopen maanden vele gesprekken, discussies, debatten en bijeenkomsten plaatsgehad over radicalisering, antisemitisme, islamofobie, discriminatie en racisme. Het uitsluiten van mensen, het ongelijk behandelen van iemand omdat hij ‘anders’ is: het is de praktijk van alle dag. Investeren in de ontmoeting én in elkaar is nodig om elkaar te begrijpen en de negatieve sfeer in de samenleving gezamenlijk een halt toe te roepen. De Internationale dag tegen racisme is een mooi aanknopingspunt om in de Apeldoornse gemeenschap een positieve tegenbeweging in gang te zetten. CODA, Markant en Stimenz||Art.1 hebben voor die dag daarom diverse belevingsmomenten in de stad georganiseerd.

CODA – Lezen over racisme | Voorlezen met Kikker

In CODA Junior (Vosselmanstraat 299) wordt 21 maart van 11.00 tot 12.00 uur voorgelezen uit het boek Kikker en de vreemdeling. Dit voorleesuurtje is vooral bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar, de toegang is gratis. Het verhaal gaat over een vreemdeling die op een dag in het bos komt wonen. Eend en Varkentje vinden hem maar niks, maar Kikker besluit een kijkje te nemen. Is Rat echt zo vies, lui en brutaal als ze zeggen of klopt er niets van? Kinderen kunnen deze ochtend ook hun eigen kikkermuts maken, er is Kikkermuziek en na afloop staat de ranja klaar. Daarnaast besteedt CODA in de vestigingen aandacht aan dit onderwerp met een speciaal ingerichte thematafel. Op deze tafel zijn boeken en informatie te vinden over racisme, discriminatie en ongelijke behandeling.

Markant – Vraagt via (graffiti)kunst aandacht tegen racisme

Uit naam van markant maakt Willem Paul Koenen (bevlogenverf.nl)een graffitikunstwerk op cellofaan: Cellograff. Vanaf 15.00 uur is hij aan het werk tussen de vlaggenmasten voor de ingang van Markant (Nieuwstraat 379). In de avond wordt het geheel prachtig uitgelicht, zodat iedereen er tot in de late uurtjes van kan genieten.

Stimenz||Art.1 – DAAAG tegen racisme

In het PopUpPark in de Oranjerie is iedereen van 12.00 tot 16.00 uur van harte welkom om met elkaar ‘DAAG’ tegen racisme uit te drukken. Dit kan door een handtekening op het raam te zetten of door een wens of ervaring achter te laten in de wensboom. Een mooie gelegenheid om elkaar – onder het genot van een hapje en een drankje – te ontmoeten met live muziek van Danielle Boon en Lex Kemper.

Achtergrondinformatie over 21 maart

In Sharpeville, een zwartetownship in Oranje Vrijstaat in Zuid-Afrika, verzamelde zich op 21 maart 1960 een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten.Deze wet dwong de zwarte bevolking dáár te gaan wonen waar de blanke regering wilde waardoor gezinnen vaak uit elkaar werden gehaald. Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten tijdens die vreedzame demonstratie het vuur op de demonstranten. Het werd een bloedbad: 69 mensen, onder wie 10 kinderen en 8 vrouwen, werden doodgeschoten en 180 mensen raakten gewond. Op de schietpartij in Sharpeville volgde de proclamatie van de noodtoestand door de Zuid-Afrikaanse regering en de bekendmaking van enkele noodwetten. Op grond van de noodtoestand en deze wetten werden in een korte tijd meer dan 20.000 mensen opgepakt.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?