Drugscontroles bij Ground Zero, u bent gewaarschuwd!

Zaterdag 1 september 2012

Door Redactie

Archief

De politie gaat in de nacht van zaterdag op zondag 2 september, na het dancefestival Ground Zero in Bussloo, weggebruikers naast alcohol ook op drugsgebruik controleren. Een deskundige van Drugs Expertise Nederland helpt om een indicatie te geven van drugsgebruik. Als er vermoedelijk drugs gebruikt zijn, wordt er van de verdachte bestuurder bloed afgenomen. Dit bloed wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. De politie en het Openbaar Ministerie vinden drugs en alcohol in het verkeer onacceptabel en doen er alles om dit te bestrijden.

In 2011 controleerde de politie ook op drugs na het dancefestival Ground Zero. Toen werd er van negen bestuurders bloed afgenomen, nadat het vermoeden bestond dat zij onder invloed van drugs waren.

Een deskundige van Drugs Expertise Nederland helpt zaterdagnacht bij de controle. Als de deskundige het vermoeden heeft, dat de bestuurder onder invloed van drugs is, geeft hij dit door aan de controlerende agent. Een GGD-arts die ook bij de controle aanwezig is, neemt vervolgens bloed af. Nadere analyse bij het Nederlands Forensisch Instituut moet uitwijzen hoeveel drugs men eventueel heeft gebruikt. Deze bestuurders krijgen dan ook een rijverbod opgelegd.

Levensgevaarlijk 

Naar schatting vallen er jaarlijks ongeveer 80 verkeersdoden, vooral jongeren, als gevolg van het rijden onder invloed van drugs. Het risico op een ongeval is bij het gebruik van softdrugs drie keer groter dan bij een weggebruiker die geen drugs heeft gebruikt. Bij cocaïne is dat vier keer en bij een combinatie van drugs zelfs tien keer groter.

Gevolgen

Bestuurders die onder invloed van drugs rijden riskeren een geldboete van enkele honderden euro’s, een rijontzegging van enkele maanden, een verplichte cursus en bij recidive zelfs een gevangenisstraf. Dit geldt niet alleen voor automobilisten en motorrijders maar ook voor snor- en bromfietsers. Bij eventuele schade keert de verzekeraar meestal niets uit als er sprake is van drugsgebruik.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn Festival

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!