Een duo tentoonstelling met inherente tegenstellingen

Donderdag 12 januari 2017

Door StrangeArt

Door ACEC is gevraagd aan Ranko Skenderija om een tentoonstelling te maken met eigen werk in combinatie met een of twee andere kunstenaars. Ranko heeft daarvoor Carlijn Kingma uitgenodigd. Zij is een jonge kunstenaar, met een architectonische achtergrond, en  maakt tekeningen  die over de ontwikkeling van de architectuur gaan. Het is een duo tentoonstelling die eigenlijk gekenmerkt wordt door tegenstelling, de een laat zich inspireren door de natuur en drukt zich vooral uit in verf. De ander laat zich inspireren door cultuur, de gebouwde omgeving en gebruikt de tekenkunst als medium.

Over Ranko: De in voormalig Joegoslavië geboren beeldend kunstenaar werkt en woont sinds 1972 in Apeldoorn. Tot het begin van de jaren tachtig studeerde Ranko aan de Academie voor Beeldende Kunsten  in Arnhem. De heersende academische stijl in die tijd volgend, werkt hij abstract waarbij hij muziek en beweging vertaalt naar beeldende vormen. Na de Academie gaat hij reizen in Zuidoost Azië. Deze onbekende omgeving maakt veel indruk en inspireert hem tot het schilderen van landschappen.
In zijn meest recente werk is natuurbeleving  zijn belangrijkste bron van inspiratie. Hij concentreert zich vooral op het uitzicht uit zijn atelier.  Dunne lagen acrylverf brengt hij aan met kwaststreken als innerlijk handschrift. Het onderwerp zelf maakt hij concreet door strak gecontroleerde penseelstreken. Zo komen buiten en binnen bij elkaar op het doek in de vorm van een schilderij.

Over Carlijn Kingma
In verhalende utopische werelden – uitgedrukt in inkt en kroontjespennen – zoekt Carlijn naar de relatie tussen politieke, economische en wetenschappelijke constructen van de maatschappij en onze angsten, verlangens en idealen. De Rotterdamse kunstenares studeerde in 2016 af als architecte aan de TU Delft. Architectonische elementen en metaforen vormen dan ook de taal waarmee zij haar werelden opbouwt en uitdrukt. De cartografische werken zijn allen een overzicht of de rode draad voor een verhaal, deze verhalen krijgen nog verder vorm in woord en beeld.

Persoonlijke ontboezeming:
Ik kom bij bijna alle openingen, ken uit mijn netwerk vele Apeldoornse kunstenaars. Maar die creatieveilingen zie ik zelden bij een opening, jammer. Een onderling netwerk opbouwen is zo belangrijk. Deel je kennis, gun een ander wat. Laat je zien

ACEC, 14 januari, 16.00 Mee eten: reserveer bij gerrit@steenbergen.cc, het wordt Indonesisch.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!