Help de bevolking van Oekraïne

Filmrecensie: The Help – een film over angsten en dromen

Zondag 1 januari 2012

Door Linda van Bokhorst

Deze prachtige film vertelt het verhaal van moedige zwarte vrouwen die van kleins af aan al weten hoe hun toekomst eruit ziet: de hulp worden van een blank gezin. Net als hun moeder, hun oma, en zo verder. Met hart en ziel storten ze zich op hun voornaamste taak: het opvoeden van de kinderen van ‘hun’ blanke gezin. Je leest het verdriet in de ogen wanneer de vraag komt hoe dit voelt naar hun eigen kinderen… Alle mama’s die dit lezen weten dat hier geen woorden voor zijn.

Ze voeden deze kinderen op alsof het hun eigen bloed is, brengen ze veel eigenwaarde bij. Onbegrijpelijk als kijker dat de hulp de volledige regie over het huishouden krijgt, maar moet plassen op een apart toilet.

Een van de helden van deze film is Skeeter. Een rebelse dame met vuur in haar ogen. Zelf opgevoed door een zwarte hulp, waarvan het verhaal ook hartverscheurend is. De terugblikken in de film maken duidelijk dat het karakter van Skeeter mede gevormd is door deze inspirerende hulp.

Skeeter besluit dat het verhaal van de hulp verteld moet worden. Voorzichtig begint ze aan deze moedige taak en al gauw wint Skeeter het vertrouwen van een aantal zwarte hulpen. Ze zien haar oprechtheid en beginnen hun verhaal te vertellen. Ondanks dat ze hiermee al haar ‘vriendinnen’ verliest, zet Skeeter door.

Voor de lezers die, net als ik, het boek hebben gelezen, geldt dat meestal het boek mooier is. Vaak omdat hier al zoveel eigen beleving in zit. Maar, in dit geval is mijn ervaring: alle personages zagen eruit zoals ze eruit moesten zien en de beelden ontroerden mij meer dan de woorden. Voor mij het eerste verhaal wat ik op het witte doek mooier vindt uitkomen dan in mijn eigen gedachten.

Als je het eens bent met de stelling dat 1 mens een verschil kan maken, raad ik je aan deze bioscoopwaardige film te gaan bekijken in JT Apeldoorn, waar de film om dit moment draait.

The Help ontroert.

Bekijk hier de trailer:

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Film

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?