Geknipt & Verknipt in CODA Centrale Bibliotheek

Woensdag 1 juli 2015

Door Redactie

Bewonder de bijzondere fotocollages van Marita Beukers in de expositie Geknipt & Verknipt in CODA Centrale Bibliotheek 

Fotograaf en collagist Marita Beukers maakt prachtige collages van foto’s die ze zelf gemaakt heeft. Hierbij gaat ze vooral de uitdaging aan om een nieuwe werkelijkheid te creëren. Geknipt & verknipt is tijdens reguliere openingstijden te zien in CODA Centrale Bibliotheek aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn; de toegang is gratis. 

Marita Beukers (Rotterdam, 1948) heeft na haar opleiding aan het gymnasium in Schiedam de opleiding fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda gevolgd. Haar foto’s leggen op een directe, natuurgetrouwe wijze haar eigenzinnige kijk op de wereld vast en tonen haar fascinatie voor structuren en details. Kenmerkend voor haar werk is dat ze van alledaagse dingen prachtige abstracties maakt die ver uitstijgen boven hun eigenlijke functie. Opvallend is de trefzekere balans die zij in al haar foto’s weet te brengen.

Collages

Door toeval ontdekte ze de mogelijkheden van fotocollages toen ze ‘speelde’ met verscheurde afdrukken van haar eigen foto’s. Ze ontdekte welke spannende beelden konden worden opgeroepen door de stukjes te verschuiven tot nieuwe beelden. De eerste serieuze resultaten bewezen direct haar bijzondere talent om zowel spanning als balans in een collage te brengen. De stijl die zij toepast in haar fotocollages brengt een totaal nieuwe werkelijkheid tot leven. Een werkelijkheid die zich niet meer laat vatten in de wetten van mathematiek of zwaartekracht. Haar thema’s zijn veelal steden en instrumenten; daarnaast werkt ze ook in opdracht. Hoewel Beukers tegenwoordig digitaal fotografeert, maakt ze voor haar collages geen gebruik van fotomanipulatie programma’s. Meer over haar werk is te vinden op www.maritabeukers.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!