Gemeente Apeldoorn wil meer jongeren opvangen in gezinnen

Donderdag 19 november 2015

Door Redactie

Medea huisman

 

Meer jongeren die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen in een gezin plaatsen. Dat is het doel van het Apeldoornse programma ‘Inhuis’. Nu worden die kinderen en jongeren nog vaak geplaatst in instellingen. Ongeveer 160 Apeldoornse jongeren wonen in een instelling. De gemeente heeft de ambitie om een derde deel van die jongeren te plaatsen in een gezinsvorm. Daarom gaat de gemeente op zoek naar meer opvanggezinnen.

Wethouder Jeugd Paul Blokhuis, ook ambassadeur van de landelijke Alliantie Kind in Gezin: “Soms kunnen kinderen helaas even niet thuis wonen. Het liefst gun je ieder kind een gezinsomgeving. Een zo normaal mogelijke omgeving waarin het zich veilig kan voelen. Uit huis plaatsen wordt daarmee in huis plaatsen. Dat betekent ook dat er meer opvanggezinnen nodig zijn.”

Met het programma Inhuis wil de gemeente meer pleeggezinnen vinden. Maar ook gezinnen ondersteunen om andere gezinnen te helpen. Dat kan door een jongere af en toe mee te laten eten, of te laten logeren. Verschillende maatschappelijke organisaties, jeugdzorgaanbieders, kerken en verenigingen werken voor dit doel samen met de gemeente.

Ook landelijk heeft een groot aantal instanties de handen ineen geslagen in de Alliantie ‘Kind in gezin’. De organisaties werken samen om zoveel mogelijk jongeren in Nederland op te laten groeien in een gezin. De gemeente Apeldoorn sluit met het programma Inhuis aan bij deze ambitie.

Opvang in een gezin is niet alleen beter voor jongeren, het is ook nog eens goedkoper voor de samenleving. Een plaatsing in een pleeggezin kost gemiddeld €13.500,- per jaar. Het gemiddelde tarief voor plaatsing in een instelling is €40.000,- per jaar.

Gezinnen die belangstelling hebben voor deelname aan Inhuis kunnen een mail sturen aan inhuis@apeldoorn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!