Grondvesten trillen bij The Gathering

Maandag 24 september 2012

Door Henk Schrier

Enkele maanden geleden besloten de oerleden van de Brabantse metalband The Gathering (periode 1990-1993) om een eenmalig benefietconcert te doen. De repetities en het concert zelf zijn The Gathering zo goed bevallen dat ze in deze oude samenstelling een tour gaan maken. Afgelopen zaterdagavond deden zij Podium Gigant aan met in het voorprogramma de metal band The 11th Hour.

Nu ben ik niet een echte metal-fan dus voor mij beloofde dit een heftig avondje te worden. Bij aankomst voor de Gigant zag ik de eerste die-hards al aankomen, voornamelijk donker gekleed met de nodige badges op de jackets waarop teksten stonden die ik al weer vergeten ben.

Toen ik de popzaal van Gigant binnenkwam zag ik dat meeste concertgangers net zo gekleed waren. Je had ze erbij die lang haar hadden, anderen hadden lang grijs haar, weer anderen hadden geen haar links en rechts. Ook de nodige mensen met piercings en tatoeages kwamen mij tegemoet. Ik moet wel eerlijk zeggen dat de tatoeages die de meeste aanwezigen hadden er écht cool uitzagen. Wat mij ook opviel was het verschil in leeftijd. Er waren concertgangers die nog niet eens geboren waren toen The Gathering voor het eerst speelde. Veel anderen schatte ik toch al tegen de 60 aan.

The 11th hour begon met het voorprogramma. Ik vind het een prestatie van de zanger om zo achter uit zijn strot te horen zingen. Ik zag een jongen een half uur headbangen en ook nog de tekst mee te zingen. Knap! Klinkt vast goed als je van deze muziek houdt, bedacht ik me.

Na deze band was het zover: The Gathering! De band die na repetities voor een benefietconcert weer had besloten om een tournee te gaan doen. De band begon hun eerst nummer te spelen. Aan de reacties van het publiek merkte ik dat ze goed speelden, voor mij was niet alles hoorbaar. Ik had op het laatste moment nog oordoppen meegenomen en die ook goed ingedaan, waardoor het geluid mij maar voor de helft bereikte. Aan de trillingen die ik voelde moest het geluid wel snoeihard staan. Voor het podium werd het nu voller, er kwamen ook meer mensen vooraan staan die ook regelmatig met hun hoofd ronddraaiden waarbij hun lange haar naar hartenlust meedraaide. Ik zag en merkte dan ook aan het enthousiasme van het publiek dat deze energieke metalzanger met zijn band erg gewaardeerd werd.

Ik moet nog even eerlijk bekennen, dat ik het niet tot het einde gered heb. Toen ik eenmaal buiten stond werd mij eens te meer duidelijk hoe hard het geluid stond en Gigant op haar grondvesten stond te trillen.

Al met al was het voor mij een leuke avond, mede door het enthousiaste publiek.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!