Het brein achter de muurschildering in ACEC

Maandag 27 september 2021

Door Dione Lam

De grote muur in het ACEC gebouw is ondertussen bij de meesten best bekend. Nu The Big Draw in Apeldoorn van start is gegaan, komen veel meer mensen in aanraking met dit mooie kunstwerk. Maar wie zit er achter deze vormen en lijnen? Dat is visueel kunstenaar Martinus Papilaja.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Martinus Papilaja, visueel kunstenaar, hierin verleen ik diverse werkzaamheden. Denk hierbij aan: muurschilderingen, tatoeages, schilderijen, tekeningen, grafisch werk en fotografie. De reden waarom ik het zo breed voor mezelf uit leg, is omdat ik mezelf wil blijven uitdagen en verrassen. Vanuit deze gedachtegang wil ik leren van mijn ’fouten’, maar ook ‘nieuwe’ obstakels overwinnen en deze oplossen met mijn creativiteit.”

Wat vind je ervan dat je kunst in ACEC staat?

“Ik voel me zeer vereerd. Voorafgaand aan deze muurschildering, heb ik twee keer deelgenomen aan groepsexposities bij ACEC. Toen dacht ik al stiekem: “Wat als ik deze gehele muur een keer mag voorzien met een spuitbus.” En voilà, ik kreeg de mogelijkheid om een monumentale muurschildering te creëren. Achteraf om mijn muurschildering zo te zien, besef ik nog meer als kunstenaar hoe groot mijn werk kan zijn.”

 

Graffiti is uiting, gevoel en herinnering.

 

Hoe ben je op dit idee gekomen?

“Voor mij geldt: plezier én vrijheid te combineren in 1 moment. Ik kan erg genieten van het punt dat je begint zonder een idee en je totaal laat overnemen. Door de plek, het materiaal en alle factoren die gaan meespelen. Hierin komt, voor mij persoonlijk, de pure vorm van graffiti tot zijn recht. Graffiti is voor mij niet alleen het gereedschap.”

Kan je me wat meer vertellen over deze specifieke kunst keuze?

“Ik schrijf graffiti sinds 2004, dit heeft zijn pieken en dalen, maar het is en blijft altijd een rode draad in mij als persoon én mijn werk. De keuze in het maken van dit werk voor ACEC, vertelt waar ik nu ben in mijn ‘graffiti avontuur’. Ik probeer te laten zien dat het kunst maken simpel lijkt, maar niks is wat het lijkt. Kunst maak je niet ineens, je hebt er wel ‘skills’ voor nodig.”

Heb je nog tips voor beginnende artiesten?

“Open staan voor nieuwe ervaringen, veel netwerken én exposities bezoeken. Daarnaast ook een scherpe focus hebben op je werk, vooral fouten maken én kijken wat je hier uit kan halen om zodoende je doelen te bereiken. Maar vooral, bezig zijn én blijven. Wees trots op alles wat je maakt en blijf vooral bij jezelf. Vaak kan, of wil, ik nog wel eens oude tekeningen weer uit de doos halen om te kijken vanwaar ik ‘toen’ mee bezig was. Ik analyseer het en soms kan het zijn dat je het kan ‘recyclen’ in je recente werk.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!