Help de bevolking van Oekraïne

Het stadscafé: Skunk speelt!

Woensdag 4 maart 2015

Door Pedro Waldenaar

© Diana Ulrich

Afgelopen zaterdag; het stadscafé: Skunk speelt! De week achter de rug; een vrije zaterdag; waarop toch nog even hard is gewerkt en dan de bekroning: Op naar het stadscafé; op naar Skunk.

Bij binnenkomst is het druk; gezellig druk. Maar gelukkig, al heel snel nadat we een plekje hadden gevonden, een consumptie én de avond kan beginnen. Skunk is een coverband die Doe Maar liedjes zingt. Skunk is het tweede studio-album van Doe Maar; dat verscheen in 1981. Het eerste liedjes op dit album was “Sinds een dag of 2” en haalde de top 40 op nummer 29.

Deze Apeldoornse tribute-band heeft de doe-maar sound prima eigen gemaakt. Bij het luisteren naar deze band valt het je nog een keer op hoe de muziek van Henny Vrienten zo revolutionair was. Met name de mengeling van de muzieksoorten is knap: het combineren van ska en reggae is eigenlijk verbazingwekkend en knap.

Terug naar het stadscafé in Apeldoorn; terug naar de band Skunk. Het is bijzonder, zeer bijzonder dat een band covers zingt die zo’n ruime 30 jaar geleden zeer populair waren. Te merken is het aan de band dat dit met liefde en vooral passie doet. Skunk is een échte publieksband, die het publiek tot bewegen aanzet. Robotachtige bewegingen dat je dansen zou kunnen noemen.

Opvallend is ook dat het publiek gemengd is qua leeftijd; vooral de jeugd is goed en luid aanwezig. Onbezonnenheid en onbezorgdheid straalt van hun gezichten. Als de band “Smoorverliefd” speelt, zindert het in de zaal:

Veel te vrij wat moet ik met een meisje zoals jij
Veel te vrij je hebt niemand nodig
Tot over z’n oren smoorverliefd op jou

Luidkeels wordt het meegezongen; om nooit meer het smoorverliefde gevoel kwijt te raken; om nooit meer terug te hoeven naar de werkelijkheid van alle dag: was het maar altijd zaterdagavond! Was ik maar altijd smoorverliefd!

Na deze invasie van geluid en gevoelens trekken we ons even terug; tijd voor een consumptie om de uitgedroogde kelen te smeren. De band speelt: Is dit alles?

Ga zitten want ik wil eens met je praten
Ik ben allang niet meer zo blij als toen
Nee schrik maar niet ik wil je niet verlaten
Er is iets en ik kan er niets aan doen

En opeens heb je zo’n moment dat je praat over wat je echt bezighoudt; wat de winst is van leren; wat de winst is van ontdekken; een gesprek dat niet is gepland; dat spontaan ontstaat onder klanken “Is dit alles”. Tja, wie het weet, mag het zeggen.

Het wordt een mooie avond; met lekkere muziek; een goede bediening; een lekkere sfeer; een goed gesprek en nog meer leuke en goede ontmoetingen met bijzondere mensen. Een bijzondere avond! Apeldoorn Leeft en Beweegt. Dankzij het stadscafé.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?