In Frasco we trust ….Halleluja

Zaterdag 5 mei 2018

Door Bart Lauw

Andy Frasco, wie kent hem niet. Meerdere malen heeft hij Apeldoorn aangedaan en Gigant op stelten gezet. Altijd wordt een gig van hem omgetoverd tot een feestje. Nu kwam hij weer, maar was de setting anders en zeer gedurfd. De Grote Kerk op de Loolaan was namelijk de venue van dit gedenkwaardige optreden. En mocht iemand, woonachtig op de Loolaan, een kerkklok of kerktoren vinden in de achtertuin dan kan dat kloppen, want het dak ging eraf.

Ruim 150 bezoekers wisten de weg naar de kerk te vinden. Helaas was de kerk daarmee slechts ten dele bezet, maar letterlijk vanaf de eerste seconde, de eerste noot, was dat vergeten en was het een Party met hoofdletter P. Binnen een minuut stond iedereen te dansen en was de Grote Kerk het middelpunt van een uniek, swingend feest, zoals nimmer eerder vertoond.

Frasco en zijn uiterst gedreven en hoogstaande zevenkoppige band, met daarbij ook nog twee prachtige achtergrondzangeressen, genoten zelf ook van deze ongewone locatie en dat straalden ze van alle kanten uit. De band bestond, behalve Andy als leadzanger en toetsenist, uit een blazerssectie van vier man, een gitarist, bassist en drummer en zij speelden met optimale passie. Muzikaal haalden zij echt stuk voor stuk het beste in elkaar naar boven en mede daardoor werd het publiek maximaal opgezweept tot bijna heilige proporties, toch uniek voor een, mijns inziens, grotendeels niet religieus publiek.

Al decennia lang bezoek ik concerten, in Nederland en in het buitenland, maar nooit, nee nooit heb ik een optreden gezien, waarbij de band en het publiek zo’n interactie kenden. Het was niet een band tegenover muziekadepten, maar een ieder werd getransformeerd tot één groot muzikaal geheel. De enthousiaste bandleden stonden vaak tussen het publiek dat, net als zij, optimaal genoot. Stilstaan was er niet bij.

Andy en zijn bandleden lieten horen alle muziekstijlen te beheersen. Funk uiteraard, maar ook Rock, Gospel, Jazz en Soul werden niet geschuwd. Ook het kerkorgel werd op een prachtige manier beroerd. Hoogtepunt van het optreden was voor mij het moment dat alle muzikanten wisselden van hun eigen instrument en het uitzinnige publiek lieten ervaren dat zij op hoog muzikaal niveau van alle markten thuis waren.

Pogoën in de kerk moet een unicum zijn geweest, evenals stagediven vanaf de kansel. Ook het feit dat je een wijntje of biertje kon kopen is verre van gewoon in het prachtige religieuze huis. Gewaagd, absoluut. Natuurlijk zal dat voor sommige gelovigen ook als schok worden ervaren, maar persoonlijk vind ik het van enorm veel moed, lef en visie getuigen dat De Grote Kerk deze stap durfde te nemen. Het bestuur en de medewerkers van dit prachtige gebouw begrijpen dat het anno 2018 anders moet om de functie van de kerk optimaal te gebruiken in onze samenleving. Progressief denken en niet alleen voor diensten, maar ook voor concerten en andere maatschappelijke doeleinden kan de kerk uitstekend worden ingezet. Het 1 worden, dat vaak wordt ervaren binnen de religieuze achterban, werd nu ook gevoeld door andersdenkenden, zoals atheïsten en agnosten en dat kwam mijns inziens mede door deze bijzondere setting. Op zondag diensten en overwegingen houden en op andere dagen de kerk gebruiken voor andere maatschappelijke doeleinden, immer met respect voor de achtergrond van het instituut, is toe te juichen en zal naar mijn idee de kloof tussen religie en non-religie kunnen dichten. Hulde aldus voor de progressieve opvattingen en visie van de Grote Kerk en hopelijk zal de unieke samenwerking tussen hen en Gigant in vol ornaat blijven bestaan.

Ik weet het, deze lyrische recensie heeft vooral veel hallelujacommentaren en geen kritische kanttekeningen, maar die vielen ook nauwelijks waar te nemen. Hooguit de akoestiek aan de zijkanten van de kerk is een puntje van aandacht. Het geluid voor het altaar was echter uitstekend.

Apeldoorn heeft laten zien met dit bijzondere concert Out of the Box te durven denken.
In Andy Frasco we trust….In Apeldoorn we trust. Amen!

Gigant/ De Grote Kerk 3 mei door Bart Lauw

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Concert Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!