Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)

Woensdag 23 september 2015

Door Redactie

De gemeente Apeldoorn wil overgewicht onder Jongeren in Apeldoorn aanpakken. Apeldoorn Direct sprak met JOGG regisseur (Jongeren op Gezond Gewicht) Weslie Gerrits.

Wat is JOGG?

JOGG  is bedoelt als aanpak en preventie van overgewicht onder jongeren in de leeftijd van 0 tot 19 jaar. Je ziet dat kinderen tegenwoordig een ongezondere levensstijl hebben dan voorheen. Dit komt doordat ze steeds minder buitenspelen, veel zoete drankje nuttigen en weinig groente en fruit eten. JOGG heeft als doel om daar verandering in te brengen.

 

Wat is de rol van de gemeente Apeldoorn?

De gemeente Apeldoorn is de initiatiefnemer in Apeldoorn en heeft Weslie Gerrits aangesteld als JOGG regiseur. Hij wil een setting creëren waarin de gezonde levensstijl centraal staat en waarin ze samen met de jongeren op zoek gaan naar een gezonde levensstijl. Door activiteiten aan te bieden en met scholen, verenigingen en de ouders in gesprek te gaan willen ze die setting creëren. De rol van de gemeente Apeldoorn is daarin vooral regisserend. Daarnaast zoekt de gemeente naar partners die dat samen met de gemeente willen vormgeven.

 

Zijn er al concrete plannen?

De afgelopen periode is er samen met de GGD een nul-meting gedaan om te onderzoeken hoe het gedrag onder jongeren momenteel is. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het drink gedrag van jongeren dusdanig is dat we daar een verschil kunnen maken, dat de consumptie van groente en fruit achter blijft bij de norm zoals die is gesteld door het voedingscentrum en dat de motorische ontwikkeling van een deel van de kinderen verbeterd kan worden.

Op dit moment zijn er vooral concrete plannen die we gaan vormgeven. We willen kinderen weer buiten op straat laten spelen en laten sporten bij verenigingen. Daarnaast worden er manieren gezocht waarop we de kinderen kunnen verleiden tot gezond gedrag.

“Ben je geïnteresseerd geraakt in de JOGG aanpak in Apeldoorn en denk jij dat je iets kan betekenen. Neem dan contact via w.gerrits@apeldoorn.nl 

 

Wil je meer weten over de landelijke activiteiten van JOGG. Bekijk dan de website: jongerenopgezondgewicht.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!