Kerntaak en/of kroonjuweel?

Dinsdag 13 januari 2015

Door christenunie apeldoorn

Afgelopen week spraken we in de Politieke Markt Apeldoorn over het bosbezit. Hoe willen we in de toekomst omgaan met de bosgebieden zoals Woudhuis, Loenermark en Orderbos die de gemeente in eigendom heeft?

In 2010 is er in de Raad een kerntakendiscussie gevoerd om helder te krijgen waar we wel en niet op zouden kunnen bezuinigen. Eén van de conclusies was dat de eigen bossen niet bij de kerntaken van de gemeente horen. Het college heeft daarom ondertussen onderzocht of het mogelijk is om deze bosgebieden af te stoten. Er lag een voorstel op tafel met globaal drie opties:

  • De bossen proberen te verkopen gericht op een eenmalige opbrengst
  • De bossen beter exploiteren zodat het rendement toeneemt
  • De bossen behouden maar geen extra inspanningen doen

De meeste fracties waren voor het behouden van de bossen: het gaat om de kroonjuwelen van Apeldoorn, Apeldoorn is een stad-in-het-groen en de bossen horen bij Apeldoorn. Je hebt het Kroondomein, zo heb je ook Woudhuis, Loenermark en Orderbos als Apeldoornse ‘kroonjuwelen’. Stel dat het al zou lukken om een koper te vinden: je gaat toch zeker je tafelzilver niet verkopen om eenmalig een bedrag te ontvangen? Graag de bossen houden dus, vonden de meeste fracties. Eén fractie zag dat als ‘draaien’.

Vanuit de ChristenUnie heb ik aangegeven dat het behouden van onze bossen niet in strijd hoeft te zijn met het besluit uit het verleden dat bosbezit geen kerntaak is. Verkopen blijkt na onderzoek door het college lastig en stuit op allerlei nadelen. Dan zegt het spreekwoord: ‘Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.’ Al zijn de bossen dan niet de ‘core business’ van de gemeente, daarmee hoef je niet koste wat het kost overgaan tot het afstoten van de bossen. Ze zijn als unieke eigen extra’s van Apeldoorn zeker waardevol om te behouden. Alleen moeten we uitkijken om er fors op in te zetten, want dát doe je alleen bij een kerntaak.

Onze voorkeur ging, net als bij de meeste partijen, uit naar optie 2. Prima als een wat beter rendement voor het ene bos gebruikt wordt om de kwaliteit van het andere bos te versterken. Maar dan wel met beide benen op de grond: we moeten we ons ook niet rijk rekenen met deze bossen. Dat is een illusie. De bomen groeien niet tot in de hemel, en in Apeldoorn is dat ook niet het geval. Zoals de wethouder ook aangaf: de financiële waarde kun je eigenlijk alleen berekenen als je weet om hoeveel m3 brandhout het totaal gaat. De natuurlijke waarde van onze bossen, als vrij toegankelijke en gevarieerde natuurgebieden is toch niet in geld uit te drukken.

Erik Jan Aalbers, gemeenteraadslid ChristenUnie

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Maandag 16 september 2019

Door Redactie

Theater Orpheus is op 12 maart 2020 jarig en dat wordt gevierd met de allereerste huwelijksvoltrekking ooit in het Apeldoornse theater. In totaal waren er 8 Apeldoornse koppels die dolgraag wilden trouwen in Orpheus. Directeur Mirjam Barendregt trok maandagmiddag één bruidspaar uit alle aanmeldingen. Jeroen Lamers en Glenn Langenbach bleken de gelukkige winnaars en krijgen op 12 maart een onvergetelijke huwelijksceremonie aangeboden.

Het koppel had het al langere tijd over trouwen, maar wilden wel een unieke locatie voor hun huwelijk. Trouwen in Orpheus leek het paar geweldig, mede vanwege hun liefde voor theater. Het bruidspaar is inmiddels ingelicht en ze zijn overdonderd: ,,Wat vet! Wij zijn echt super gevleid.”

Ook de directeur van Orpheus, Mirjam Barendregt is blij: ,,Ontzettend leuk dat Jeroen en Glenn als allereerste bruidspaar bij ons gaan trouwen. Het is een enorme eer dat zij hun belangrijkste dag bij ons willen vieren.”

Waar de huwelijksceremonie plaatsvindt wordt later in overleg met het bruidspaar bepaald. Het bruidspaar heeft afgelopen zaterdag – tijdens Open Monumentendag – een uitgebreide rondleiding gekregen van de Orpheus directeur. Het koppel kreeg toen gelijk allerlei ideeën, die zij nu dus ook mogen uitvoeren.

Officiële trouwlocatie

Vanaf heden is Theater Orpheus ook een officiële trouwlocatie in de gemeente Apeldoorn. Iedereen die na 12 maart 2020 ook graag in Theater Orpheus wil trouwen is van harte welkom voor een rondleiding. Behalve de ceremonie behoren een receptie, diner en feest ook tot de mogelijkheden.

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?