Klein Berlijn doet het net effe anders

Donderdag 3 december 2015

Door Redactie

© Gerard Oltmans

Ze gaan wat later open met hun horecabedrijf dan gepland. Als Marcel Nijhof en Arnoud van Walchren ergens hun schouders onder zetten, dan willen ze het meteen goed doen. En nu zijn ze eindelijk zover. De naam van het etablissement is weliswaar onveranderd, maar Klein Berlijn zal als het aan de gloednieuwe ondernemers ligt nog meer van zich doen spreken dan in het toch al glorierijke, recente verleden.

Hun doelgroep? ,,Iedereen in Apeldoorn en daarbuiten die van iets anders houdt, iets anders wil’, zegt chef de cuisine Arnoud. Jarenlang heeft hij naar dit moment toegewerkt. Want sinds hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut in de horeca maakte, droomde hij van een eigen zaak waarop hij zijn stempel zou kunnen drukken. En dat gaat met steun van Marcel Nijhof vanaf vandaag gebeuren. In een pand aan de noordkant van de Hoofdstraat. Verdeeld over vier ’etages’.

Met respect voor hun voorgangers overigens, want de twee mogen dan eigenhandig vakwerk hebben verricht ( met de bar en saladebar als toonbeeld van hun kunnen), Klein Berlijn ademt nog steeds de sfeer van Jeanine van den Hoek en Dominique Vos. Cultuur wordt er met een hoofdletter C geschreven, maar daaraan zijn wel drie letters toegevoegd. Eet-Cultuur dus en dat begint voorlopig met een saladebar die in Apeldoorn zijn gelijke niet heeft. Met heel bijzondere dressings en zeer gezonde zaken als Alkmaarse parelgort en Beluga linzen. En wat te zeggen van pastinaak en aardpeer? Dan zijn er de Fünf Favoriten (we zijn in Berlijn nietwaar?) waaronder een salade met kip van de vegetarische slager.

Echt vlees is er ook. Van Ter Weele uit Oene, de beroemdste ambachtelijke slager van de Veluwe. En de groente komt uit een biologische tuin van het nabije Emst. ,,Met het zand er nog aan’’, lacht Arnoud, die de zaak even laat zien. Van down under tot aan de nok. Van alles gaat er gebeuren, belooft Arnoud die naar zijn zeggen in de keukens van de Echoput en de Librije heeft gestaan. En in de bediening ervaring heeft opgedaan.

,,De koffie moet je proeven’’, zegt hij en passant. O ja, meenemen kan ook, vers van de saladebar. Boven mag je het allemaal oppeuzelen. De kaart is verder beperkt tot een paar broodjes. Maar net effe anders. Zo gaat dat aan het eind van de winter ook beneden gebeuren. Want de twee heren laten zich niet opnaaien. Dan pas zijn ze klaar voor de diners. Verwacht er geen kaart, wel een kok met een luisterend oor die je voor pakweg 32,50 euro een driegangen diner voorschotelt, op maat. En van het type duurzaam. De wijn komt van Henri Bloem (Asselsestraat), die op zijn beurt kleine wijnboeren frequenteert. Zin iets warms? Er is een basisbouillon die je met ingrediënten van de saladebar naar eigen goeddunken kunt vullen. En onder meer bier uit de stal van Duvel. Huiswerken, vergaderen en een goed idee lanceren? Het duo Nijhof en van Walchren is een en al oor. En dan hebben we het nog niet gehad over fenomenen Der Boss, smoothies en Knirs chen/Crunch. Daar kun je alleen proefondervinderlijk achter komen. Vanaf ’s morgens rond een uur of elf tot ergens in de avond.

Klein Berlijn Hoofdstraat 34. Dagelijks geopend met uitzondering van dinsdag.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!