Leerlingen Veluws College Walterbosch verzorgen moderne voorstelling

Woensdag 18 februari 2015

Door Redactie

Het verhaal over Odysseus komt woensdag 18 februari tot leven op het Veluws College Walterbosch. De leerlingen van het gymnasium verzorgen dan samen een voorstelling over deze Oudgriekse held. Leerlingen uit groep acht en andere geïnteresseerden zijn welkom om deze avond bij te wonen.

Leerlingen uit leerjaar één tot met vijf van het gymnasium hebben zich de afgelopen tijd verdiept in de Odyssee: Odysseus’ thuisreis van Troje naar Ithaka. Met muziek, film, fotografie, poëzie en drama verbeelden zij woensdag delen uit dit epos. “Het wordt een heel bijzondere avond, waarin we de Oudheid in een modern jasje dichtbij de kijker brengen”, vertelt Inès Koudijs, docent Klassieke Talen van het Veluws College Walterbosch.

Modern gymnasium 

“Dat is kenmerkend voor ons gymnasium: we bieden Grieks en Latijn, de kernvakken van het gymnasium, op innovatieve, moderne wijze aan. We zetten daarbij eigentijdse middelen in, zoals social media, film en fotografie. Daardoor maken leerlingen als vanzelfsprekend met de oudeverhalen de slag naar deze tijd”, vertelt Inès. Samen met twee leerlingen heeft Inès ook een computerprogramma ontwikkeld waardoor het vertalen van Griekse en Latijnse teksten eenvoudiger is. “Deze moderne wijze van vertalen is niet alleen aansprekend voor leerlingen, maar geeft hen ookveel houvast: de structuur van de tekst komt helder in beeld. Daarna volgt het vertalen vanzelf”,vertelt ze.

Een opleiding aan het gymnasium biedt leerlingen de beste basis voor een wetenschappelijke studie,benadrukt Koudijs. “Op het gymnasium leer je vanaf de brugklas om vraagstukken op wetenschappelijke wijze te benaderen. Je bedenkt hypothesen en doet veel aan onderzoek. Dat vraagt om een kritische houding en analytisch denkvermogen. Bovendien leer je filosoferen en debatteren. Allemaal onmisbare vaardigheden in het wetenschappelijk onderwijs”, aldus Koudijs.

Inès Koudijs heeft al vele jaren ervaring met vernieuwende methoden van lesgeven aan het gymnasium. Inmiddels draagt zij deze kennis ook uit op de Universiteit Nijmegen, waar ze het vakdidactiek doceert en dus ook anderen inspireert om oude talen tot leven te brengen.

De gymnasiumavond op het Veluws College Walterbosch, Waltersingel 130 in Apeldoorn, start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. De entree is gratis. Meer weten?

www.veluwscollege.nl/walterbosch

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!