Help de bevolking van Oekraïne

Matthäus Passion in een bomvol Orpheus

Maandag 14 april 2014

Door Peter Vroon

Persfoto Orpheus

Het Bachkoor Apeldoorn liet gezamenlijk met muzikanten van het Gelders Orkest de Matheus Passie horen in Orpheus. Onder leiding van Joop Schets als dirigent werden we meegenomen in het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth. Voor de een een mooi muzikale jaarlijkse cultuurbeleving en voor de ander de gezongen inhoud van Matheus 26 En 27.

Voor mij een eerste keer om de Passie te horen. Ik ben niet zo klassiek ingesteld en onderlegd. Dhr Bach heeft op mij diepe indruk gemaakt. Ik liet me meeslepen in de muziek en de zang die op een hoog professioneel niveau werd uitgevoerd.
Het grappige is dat dhr Bach zich niet alleen aan de letterlijke tekst hield uit Mattheüs maar ook in de passie zijn eigen visie hierop gaf door eigen stukken tekst toe te voegen waardoor het verhaal een mengeling werd van Bach’s persoonlijke visie en beleving.

Bach een meesterskunstenaar om lijnen, gevoel en schoonheid met elkaar te laten verbinden in muziek.
Het Gelders Orkest speelde geweldig, het Bachkoor aangevuld met leden van Toonkunst Arnhem zong werkelijk hemels en vol met overgave het lijdensverhaal. De soloartiesten excelleerden in hun rollen. Ik was diep onder de indruk.

Klassieke muziek blijft niet mijn eerste voorkeur maar de beleving dat muziek en zang mooi, schoon en intens is blijven me bij.
We mogen trots zijn op het geweldige Bachkoor hier in Apeldoorn. In de show, die De Passie heet, vervulden ze een geweldige rol als Ensemble die de haast musicalachtige solo artiesten lieten zien aan de volledig uitverkochte Koningszaal.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?