Muziekcafé Gigant: Sofia Dragt; een ontluikende zwaluw !

Dinsdag 9 december 2014

Door Pedro Waldenaar

© PR Sofia Dragt

Het is zondagmiddag 7 december 2014; een sombere zondagmiddag; het wil maar niet licht worden; 2014 is bijna om…. het kon wel eens een zeer memorabel jaar worden: de zwarte pietendiscussie; het vrouwenvoetbal dat doorbreekt, een voorzichtig herstel van de economie, terwijl de arbeidsmarkt voorgoed veranderd is. Maar gelukkig is er Gigant muziekcafé, en dat loopt als een trein. Op dus naar Gigant. Sofia Dragt treedt op; voor iedereen toegankelijk; niets verplichtend.

Meteen na de eerste klanken van haar song Cloud Chase doet haar stem me denken aan een ontluikende zwaluw; hoog in de ijle lucht vliegend. Een fragment uit deze eerste song: There’s no need to fly, fly, When the sky is down, down.

Kijk ik later op haar website; dan blijkt zij een grote passie te bezitten: delta vliegen. Het is frappant dat zij al bij haar eerste song dit gevoel weet op te wekken. Het is goed merkbaar dat zij klassiek geschoold is en een geoefende stem heeft die vele toonhoogten voort kan brengen. Het bomvolle café is onder de indruk; er wordt weinig gesproken en de muziek is zeer sfeervol. Het sombere zondagmiddag gevoel maakt plaats voor opgewektheid; geeft een serene rust; ondanks de drukte in het café. Leuk dat Sofia met haar muziek daartoe in staat is.

Het is niet verwonderlijk dat Sofia in 2013 de grote prijs van Nederland heeft gewonnen. Zij weet haar emoties goed om te zetten in haar songs en in haar muziek. Daarbij wordt zij uitstekend begeleid door haar twee bandleden Sander Huting (gitaar) en Wouter Vliegen (bas).

Sofia is geboren en getogen in Wageningen; en dit is terug te vinden in haar debuutalbum “I see you”; de natuur speelt hier een grote rol in. Een sleutelnummer is “Under the stones”. Dit nummer vertelt het verhaal van de soldaten die vochten in de tweede wereldoorlog om de Grebbeberg. Nog zo’n nummer is “Till it’s over”; een mooi pianospel als intro en dan die stem: zuiver, rustig, de woorden goed verstaanbaar; van een eenvoud dat juist de ontvankelijkheid van dit nummer bevordert. Heerlijke muziek om de dag mee te beginnen.

Het nummer “I see You” is ook zo’n nummer: om stil van te worden; een heerlijke intro en dan de wat hese stem die zo verlangend is: “I see you”; en dan maar steeds die herhaling “I see you”. Het nummer krijgt zo een behoorlijke emotionele lading. Je kunt niet meer op afstand blijven. Haar stem gaat omhoog; de hoogte in;  en ik wens dat ze kon vliegen; vliegend door muziek Café Gigant met dat mooie pianospel op de achtergrond. Dat zou toch een mooi beeld opleveren.

Haar pianospel is mooi; maar lijken de intro’s van de liedjes niet al te veel op elkaar? Opvallend vind ik dit bij het nummer “All day Long“. Snel gespeeld en snel uit het hoofd.

En toch…..unaniem is het publiek als het afgelopen is; dit kan niet en dit mag niet; en gelukkig volgen er nog meer nummers. Sofia Dragt: voor herhaling vatbaar. De zondagmiddag eindigt in een opgewekt humeur.

Setlist: Cloud chase; happy face; memory; till it’s over; under the stones; i see you; as you fell; sing each other to sleep; fall again; different.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!