Nieuw kunstwerk van Sjoerd Buisman in het Groenewoud

Donderdag 15 oktober 2020

Door Amrutha Mol

Beeldhouwer en conceptueel kunstenaar Sjoerd Buisman gaat voor het eerst een kunstwerk in de openbare ruimte maken in Apeldoorn. Dit kunstwerk gaat hij maken in het woongedeelte Groenewoud in Apeldoorn. Het kunstwerk komt vlakbij de Prins Willem-Alexanderlaan te staan en wordt gebaseerd op het groene karakter van Apeldoorn. De bewoners van het Groenewoud kwamen zelf met het initiatief voor dit nieuwe kunstwerk.

Na een selectieprocedure met meerdere kunstenaars is Sjoerd Buisman als winnaar gekozen. In het werk kun je elementen terugvinden uit de natuur en cultuur van Apeldoorn. Dit is een aanvulling op de natuurlijke omgeving van het Groenewoud. Het boomvormige kunstwerk van Sjoerd bevat echte stammen, maar wordt in brons uitgevoerd. Het kunstwerk is naar verwachting eind 2020, begin 2021 klaar.

Wat is je doel met dit kunstwerk?

“Ik wil de bewoners graag een mooi kunstwerk geven. Het was ook een initiatief van de bewoners om hier een kunstwerk te plaatsen in de groene weide voor hun deuren.”

Op welke manier gaat dit werk Apeldoorn rijker maken?

“Apeldoorn heeft al een mooie collectie aan kunst, dit is een interessante toevoeging. Andere kunstenaars hebben hier ook hele mooie beelden staan. Ik ben blij dat er nog een beeld van mij in deze stad komt. Er hangen al 3 knoppen van brons in het stadhuis van mij.”

Wanneer is een kunstwerk typisch Sjoerd Buisman?

“Dat weet ik niet, maar ik zou zeggen: natuur en plantengroei. Dit kunstwerk is ook een verwijzing naar een boom. Ik noem het ook wel ‘De Boom’.”

Hoe vind je dat het gesteld is met kunst in de openbare ruimte in Apeldoorn?

“Ik vind de kunst erg interessant, het is niet mis wat er allemaal in staat.”

Waarom is kunst in de openbare ruimte belangrijk?

“Omdat dit de enige manier is, voor mensen die niet actief betrokken zijn bij kunst, om geconfronteerd te worden met kunst. Dit is de enige manier om kunst te zie voor mensen die nooit naar het museum gaan.”

Sjoerd experimenteert met bomen en planten in zijn ruimtelijke werken. Dit doet hij nadat hij ze heeft bestudeert. Hij volgt niet de gebruikelijke vormen van bomen en planten, maar speelt met de lijnen. Hij focust zich erg op de natuur en weet dat deze op een dag weer de overhand zal krijgen. Sjoerd Buisman studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en aan de Ateliers. Zijn werk werd onder andere getoond in CODA (Apeldoorn), het Kröller-Müller Museum (Otterlo), Galerie Ramakers (Den Haag) en Arti et Amicitiae (Amsterdam).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!