Onthulling van Henk Visch’s “De Badmeester” in Sprengenpark

Donderdag 23 mei 2024

Door Redactie

Peter Messerschmidt, wethouder Cultuur in Apeldoorn, onthult op 2 juni het beeld “De Badmeester” van Henk Visch in het Sprengenpark. Na de onthulling wordt een speciaal door Toon Tellegen geselecteerd gedicht voorgedragen, een eerbetoon aan Visch. In 2023 ontving Visch de Wilhelminaring, de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor beeldhouwers ouder dan vijftig jaar. Deze prijs omvat een opdracht van de gemeente Apeldoorn om een beeld te creëren voor het Sprengenpark en een tentoonstelling in CODA Museum Apeldoorn.

Uniek project

“De Badmeester” maakt deel uit van de tentoonstelling “Dance in the Court of Justice” in het CODA Museum. Henk Visch vertelt: “Toen ik in het Sprengenpark liep om een geschikte locatie te vinden, werd ik gegrepen door het stroompje water dat ooit uitmondde in het voormalige badhuis van Het Loo. Ik wist meteen dat dit de juiste plek was voor ‘De Badmeester’.” Het bronzen beeld, meer dan drie meter hoog, werd oorspronkelijk in 2015 gemaakt en droeg destijds de titel “De Architect”. Visch legt uit: “De titels van mijn beelden zijn niet in marmer gebeiteld. Ik benader nieuwe situaties altijd met een open en nieuwsgierige blik. Soms hoort daar een nieuwe titel bij.” Het Sprengenpark inspireerde Visch ook tot een unieke plaatsing van zijn buitenbeeld: “Het is een uniek project; ik heb dit nog nooit eerder op deze manier gedaan,” aldus Visch.

Geniale eenvoud

De jury van de Wilhelminaring roemde Visch om zijn onconventionele, vervreemdende en tijdloze werk, dat zij beschreven als “van een geniale eenvoud. Zijn beelden lijken mensfiguren of een been, maar ze komen tegelijkertijd uit een andere wereld, een droomwereld. Ze bieden een cocktail van humor, troost, verwondering, melancholie en poëzie,” aldus het juryrapport. 

De 13e Wilhelminaring, speciaal ontworpen voor Henk Visch door Evert Nijland, werd uitgereikt tijdens een ceremonie in het CODA Museum. De tentoonstelling “Dance in the Court of Justice” is nog tot en met 23 juni 2024 te bezichtigen in het museum.

HuisHenkVisch

Henk Visch, geboren in 1950 in Eindhoven, woont en werkt in Eindhoven en Berlijn. Na zijn afstuderen aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch in 1972, werkte hij als graficus en tekenaar. Hij gaf les aan verschillende prestigieuze academies in Nederland en Duitsland en had in 1981 zijn eerste expositie met sculpturen. Zijn werk is te zien in solo- en groepstentoonstellingen wereldwijd. In 2016 richtte hij de stichting HuisHenkVisch op, waar zijn werk en kunstverzameling te zien zijn. Zijn beelden zijn opgenomen in museale, bedrijfs- en privécollecties, waaronder het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument in Apeldoorn.

De Wilhelminaring, de Nederlandse oeuvreprijs voor beeldhouwers ouder dan vijftig jaar, wordt sinds 1998 eens in de twee jaar toegekend aan een in Nederland wonende beeldend kunstenaar. Deze prijs heeft als doel aandacht te genereren voor de beeldhouwkunst in Nederland, het grote publiek kennis te laten maken met kunst in de publieke ruimte en bij te dragen aan het verstevigen van de positie van de gevorderde kunstenaar.

Tijdens de prijsuitreiking ontvangt de winnaar een speciaal ontworpen ring en krijgt vervolgens de opdracht een beeld te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn. Bij de onthulling van het beeld draagt een dichter een gedicht voor, geïnspireerd door het beeld en/of het oeuvre van de winnaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!