Proeverij De Smaakmaker

Zondag 1 september 2013

Door Corinne Abbekerk

Onlangs heeft op Apeldoorn Direct een bericht gestaan van een drietal Apeldoorn Direct fotografen dat de uitdaging aanging om de nieuwe rubriek ‘Proeverijen’ in te luiden, als soort van try-out.

In het kader van deze rubriek was afgelopen zaterdag de échte aftrap. Proeverij De Smaakmaker. Een wijnproeverij, waarbij de wijnen begeleid werden door a-la-minute pizza’s met een doordachte wijn-spijscombinatie. De proeverij werd gehouden op de Korteweg / hoek Langeweg bij wijnwinkel Chateau het Loo.

Rob en ik komen als eerste aan. De pizza-oven staat al aan, de partytent wordt opgezet en de eerste spatten regen druppelen uit de lucht. We worden hartelijk ontvangen door Mirka en Iwan Ridder (Chateau het Loo) én door Peter Claessens en zijn vrouw Christine (Koken en zo). Na een rondleiding door de winkel is het opgehouden met regenen en druppelen de deelnemers aan de proeverij binnen. De flitsers worden opgezet, de foto’s kunnen gemaakt worden. In totaal zijn we met ruim 15 personen. Buiten is het gezellig en knus ingericht, de wijnglazen staan klaar én er zijn geen ‘spuugbakken’, dus ….!

Peter en Christine van Koken en zo, verzorgen de pizza’s, bereid in de oven op hout gestookt, wat een lekker rokerige smaak geeft. Christine is de pizzabakker en Peter deelt deze uit met een daarbij behorend verhaal. Prima rolverdeling.

Een normale proeverij bij Chateau het Loo bestaat uit een zestal wijnen in combinatie met diverse hapjes. Voor deze gelegenheid is gekozen voor een andere insteek. Combinatie wijn en pizza. De kinderen van Mirka en Iwan zijn ook van de partij, zij drinken K3-wijn, hiervan heb ik geen smaaknotities kunnen maken, jammer…

Tijdens de proeverij worden drie Spaanse wijnen geschonken uit de streek Tierra De Leon van dezelfde wijnboer. Als eerste wordt een witte wijn geschonken, een bloemig geurende wijn, gemaakt van de Albarin-druif, zo vertelt Mirka. Een mooie droge, bloemig/fruitige wijn, een beetje vettig in het glas (dit ontstaat door glycerine) waardoor de smaak iets langer blijft hangen. Voor mij is een proeverij (of dit nou wijn is of een ander product) niet compleet zonder aan te geven waar iets naar smaakt. In dit geval komt als eerste ‘augurkjes’ in mij op. Het zoet/zuur in de wijn kan ik hiermee goed beschrijven. Tijdens het glas witte wijn wordt een ‘pizza bianco’ geserveerd door Peter. Deze pizza bestaat uit een dunne bodem, bedekt met home-made tomatensaus, oregano, parmigiano en grof zout. Peter vertelt dit tijdens het uitdelen en ook vertelt hij nog iets over: het waarom van deze pizza bij deze wijn. Interessant.
Om de mond een beetje te spoelen, staat er water op tafel, zelf pakken is de beste optie, werkt neutraliserend, dat is ook de bedoeling.

Op naar wijn nummer twee, een rosé en natuurlijk de bijbehorende pizza. De rosé is gemaakt van de Prieto Picudo-druif. Een donker rode kleur, zeker voor een rosé. Peter noemt het een  ‘Spaanse donkere jongen’. De wijn geurt en smaakt naar kersen en aalbessen, is vol van smaak met een klein zoetje en iets petillant (kleine prikkel op de tong). Deze wijn wordt geserveerd in combinatie met twee soorten pizza: één met sardientjes en één met tonijn. Zoals in Spanje gebruikelijk wordt er op de pizza gewerkt met vis uit blik.

Er schuift nog een aantal laatkomers aan. Die worden ondertussen volledig bijgepraat, bijgeschonken en bijgevoerd met hetgeen ze gemist hebben: een perfecte verzorging tijdens deze proeverij. Hierdoor ontstaat er een wat rommelige sfeer.

Vervolgens naar wijn nummer drie: een rode wijn. Iwan schenkt de wijn in een decanteerkaraf waarin ook een decanter is geplaatst. Dit om op een snelle manier veel zuurstof door de wijn te laten komen. De rode wijn is gemaakt met dezelfde druif als de hierboven beschreven rosé, met daarbij toegevoegd de druif: Mencia. Deze wijn heeft zes maanden gerijpt op hout. De kleur is fluweel rood en ik proef duidelijk kruidnagel en kaneel. Hierbij wordt weer een tweetal pizza’s geserveerd door Peter, een pizza met salami én een pizza met knapperige Coppa. Een wat zwaardere pizza bij een wat zwaardere wijn.

Daar fietst de postbode langs! Zij krijgt een stuk pizza in de hand gedrukt voor onderweg. Een beetje beduusd pakt ze het stuk pizza aan en smikkelt er lekker van voor ze vervolgens haar postronde beëindigt. Het is een gastvrije proeverij met gezellige, open mensen.

Voor de Apeldoorners die het niet weten: in het pand waar Chateau het Loo is gevestigd zat vroeger een slagerij, slagerij Eelhart. Mirka en Iwan spelen hier leuk op in door de cadeautjes die zij verkopen in te pakken met behulp van slagerstouw.
Deze proeverij was een mooi moment om passies te delen, te netwerken en gewoon lekker te babbelen.
Proeverij nummer twee wordt…..???

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!