SH!ZL terechte winnaar vakjury prijs

Vrijdag 25 oktober 2013

Door Henk Schrier

Zaterdagmorgen dacht ik: ik zal de lijst van Gigant eens doornemen om te zien wanneer ik daar foto’s mag maken voor Apeldoorn Direct. Jawel, ik was gelijk dezelfde avond aan de beurt. Ik maar eens kijken wat er allemaal kwam.

Normaal kijk ik nooit van te voren naar bands die er komen, want ik laat me graag verrassen.Ik zag op YouTube wat leuke bands, dus ik werd eigenlijk wel benieuwd naar deze avond. Die avond ging ik rond half acht op de fiets naar Gigant, net tussen de buien door. Eenmaal aangekomen in deze Apeldoornse poptempel bleek het nog erg rustig te zijn bij de halve finale van The Clash of Coverbands. Bij de bar informeerde ik hoe laat deze avond zou beginnen. Ik kreeg te horen dat er een fout op de website stond. De avond zou pas om acht uur beginnen. Maarja, ik kom dat halve uurtje tijd wel door. Ik kreeg wel te horen dat het tot half twee ’s nachts zou gaan duren. In plaats van vier bands waren er zeven bands geprogrammeerd. Dat kon een mooie halve finale gaan worden.

Er was nog wat tijd over voor een drankje en een sigaret op de binnenplaats. Omdat het regende was er een overdekte plek gecreëerd. Dat was mooi, want roken in de regen wordt hem niet. Op deze plek kwam ik in gesprek met wat bandleden van de groep SH!ZL. Er zou nog een bus met fans komen. Dit hadden zij geregeld in verband met de stemkaartjes, want hoe meer fans, hoe meer stemmen je als band kon krijgen voor de publieksprijs. Als je deze prijs kreeg dan ben je ook gelijk door naar de regio-finale Noord-Oost Nederland. Ze zouden als vierde band optreden. Ik was erg benieuwd, mede door hun enthousiasme. Na nog wat verder gekletst te hebben over eerdere ‘The Clash of Coverbands’-avonden hoorde ik dat er ergens een avond was geweest waar 50 bezoekers waren en er 250 stemmen waren uitgebracht. Altijd weer spannend, om zo te stemmen.

De eerste klanken kwamen de naar buiten, dus ging ik naar binnen om te kijken wat er speelde. Het was de band Rock of the 80’s. Deze band speelde goed. Een goede rockcoverband die de potentie wel had om meer te gaan worden. Helaas voor hun waren zij de eerste van de avond. Zeg nou zelf: zaterdagavond om 8 uur, wie is er dan al in de stad. De publieksprijs voor deze band zat er dacht ik op dat moment niet in. Na een half uurtje spelen mochten ze hun spullen in pakken om plaats te maken voor de volgende band, Shortcut to Savor. Het ombouwen duurde een kwartier. Ja, je raad het al, ik ging even naar buiten met een drankje en een sigaret. Ik moet zeggen dat, gaandeweg de avond, de binnen plaats steeds gezelliger werd.

Nu was het de beurt aan Shortcut to Savor. Dit was een band met voornamelijk wat jongere leden, waardoor ze ook snel iets hadden van een schoolbandje. Het begin was sterk en goed, maar later zakten ze wat terug. Het werd een beetje een bruiloftsband. Na een half uur mochten zij ook stoppen en werd er weer omgebouwd voor, jawel, Noisy Neighbours. Ik had er nog nooit van gehoord. De naam klonk wel heftig dus ik ……………..

Oke de Noisy Neighbours kwamen het podium op en ik dacht “what’s a name”. Op uiterlijk moet je niet afgaan, dus ik wachtte totdat ze begonnen te spelen……..Ehhm, ik werd niet echt vrolijk van deze band. Het was allemaal gezappig (jawel, met twee p’s, ik kreeg de neiging om te gaan zappen). Wat me opviel was dat zanger de tekst nog van een lessenaartje moest aflezen. Het kan ook aan mij liggen, maar er waren wel wat fans van deze band in de zaal. Een fan vindt meestal alles van zijn of haar band mooi. Ook deze band mocht er na een half uur mee stoppen. Ik moet wel bekennen dat ik de laatste twee nummers niet meer meegekregen heb. Wat mij verbaasde is dat deze band de publieksprijs kreeg deze avond, terwijl ze naar mijn idee toch niet de betere band van de avond waren. Zou het mogelijk zijn dat dit maken heeft met dat deze band uit Apeldoorn komt en daardoor meer thuisstemmers heeft?

Nu is het de beurt aan SH!ZL, een allround coverband uit Tiel. Deze band weet de nummers goed neer te zetten en het publiek mee te krijgen. De bus fans was ondertussen ook aangekomen. Allen droegen dan ook een t-shirt met de naam van deze band. Echte die-hards dus. Na afloop van deze band werd eindelijk eens om “we want more” gevraagd. Helaas liet het strakke schema dat niet toe.

Nadat de band SH!ZL was geweest, was het de beurt aan de twee-mans formatie JEM, een duo met een hoog singers- songwriters gehalte. Ik vond deze band vocaal wel heel sterk en mooi. Ze hebben zeker bij meer mensen indruk gemaakt, bij sommigen zelfs zoveel dat een die-hard fan SH!Zl zelfs de publiekstem aan deze band gaf.

De avond begint nu al te vorderen en na het wat rustige JEM komt nu het dansbare Captain Dance. Ze weten een goede podiumact neer te zetten en ook het publiek goed mee te krijgen. Er wordt lekker gedanst. Zij weten het publiek te boeien met hun muziek, bestaande uit dance-uitvoeringen en temponummers. Even waande ik me weer terug in de zomer.

Het bekende afbreken, opbouwen, sigaretje buiten op het plein met alle gezelligheid van dien is weer begonnen. Dan is het de beurt aan de laatste band van deze avond, de Frieze band The Life & Dead Brigade. Deze band knalde van het podium af qua energie en geluid. Ze wilden zoveel power geven dat het af en toe een beetje rommelig door elkaar liep.

Dit was dan de laatste knallende act van de avond. Inmiddels is het één uur geworden en is het wachten op de uitslag, welke rond half twee bekend gemaakt wordt. Ik knijp er even tussen uit om tegen die tijd weer terug te komen. Samen met één van SH!ZL loop ik de gang van Gigant in, waar wij horen dat zijn favoriete band de vakjuryprijs gewonnen heeft. Hij is dan ook helemaal door het dolle. De andere twee bands die door gaan zijn Shortcut to Savor en Noisy Neighbours.

Al met al een hele leuke, verrassende avond.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!